Mostar
0

Šarović: Vina iz BiH uskoro bi se mogla naći na tržištu Kine

Piše: Er. M.
(Foto: Klix.ba)
U Mostaru se održava konferencija Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojem učestvuju predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tim povodom izjavio je da je BiH na dobrom putu da se vina s ovih prostora nađu na tržištu Kine.

Dodao je da su u Mostaru važni distributeri iz Kine, a da je cilj ovog regiona da se proizvedu kvalitetna vina i da se oformi jedan logistički centar blizu zemlje koja ima direktnu vezu s Pekingom.

Istakao je da tokom jedne godine Kina u svijetu kupi blizu tri milijarde eura vrijednosti vina, a da su bh. vina izuzetno kvalitetna.

Kako kaže, zadovoljan je što se Sajam privrede odvija u Mostaru jer je Mostar grad vina, a BiH je na dobrom putu da se vina s naših prostora nađu na tržištima u Kini.

Zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu kazao je da mu je čast što je pozvan da učestvuje na Sajmu privrede u Mostaru, ističući da Kina želi pružiti prijateljsku ruku.

Dodao je da njegova zemlja promoviše saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope te da se trudi da unapređuju ekonomske odnose i saradnju.