Susret u Ankari
107

Šarović u Turskoj vodi završne razgovore o trgovini: Izvoz bh. brašna povećan 16 puta

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u razgovoru sa turskim zvaničnicima izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim stepenom usaglašenosti o brojnim, do sada otvorenim pitanjima, u izvozu iz BiH u Tursku.

Šarović je danas sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem i drugim članovima Vlade u Ankari, vodio završne pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, te preostalim pitanjima u vezi sa izmjenama i dopunama ovoga za BiH važnog sporazuma, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U saopštenju se precizira da je predmet razgovora bio izvoz goveđeg mesa u Tursku, kao i izvoz pilećeg i jagnjećeg mesa i mesnih prerađevina, te da je razgovarano i o budućem režimu za rastući izvoz brašna, ulja, glukoznog šećera i drugih proizvoda.

"Iako su pregovori bili vrlo intenzivni, ministar Šarović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim stepenom usaglašenosti dvije strane o brojnim, do sada otvorenim pitanjima, u izvozu iz BiH u Tursku", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjećaju da je samo izvoz brašna iz BiH u Tursku u odnosu na protekle godine povećan za 16 puta i i dodaju da ća izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu ukupne robne razmjene između dvije zemlje.

"Očekuju se da pregovori tokom narednog mjeseca budu u potpunosti okončani", dodaje se u saopštenju.