{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Trebamo pomoći pivarskoj industriji

F
22.9.2015. u 15:37
65
82
Šarović: Trebamo pomoći pivarskoj industriji
65
Šarović: Trebamo pomoći pivarskoj industriji
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je danas u Sarajevu kazao novinarima da problem industrije piva datira već nekoliko godina.
Po njegovim riječima, ovaj sektor je u više navrata ukazivao na nelojalnu konkurenciju, na dampinški pristup, uopće, ovom problemu i prekomjerni uvoz u BiH u odnosu na domaće pivare.

"Zaista, udio produkcije domaćih pivara se iz godine u godinu smanjuje i on je trenutno negdje na nivou jedne trećine, dvije trećine su brendovi koji dolaze najviše iz regiona", kazao je ministar Šarović.

Naveo je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije izvjesnog vremena pokrenulo inicijativu i uspjelo, zajedno s Vijećem ministara BiH i drugima, da promijeni Zakon o akcizama i da osigura diferenciranu akcizu koja je odgovorala pivarskoj industriji.

"Njihov stav je da jeste usvojen njihov zahtjev, ali da je ta diferencija nedovoljna i da bi trebala da se poveća. S druge strane, nakon usvajanja ovog zakona, imali smo protest u okviru zemalja CEFTA-e i praktično BiH je u sporu o ovom pitanju, jer su se zemlje regiona žalile nadležnim tijelima na ovaj zakon koji je donijela BiH", kazao je Šarović.

Trenutno, dodao je on, mi nastojimo da uvjerimo susjedne zemlje da naš zakon nije diskriminatorski, kako su oni govorili.

Ministar Šarović navodi da se ovo pitanje našlo na dnevnom redu jednog od pododbora BiH i Evropske unije. Također, kazao je, morali smo da dajemo određena obrazloženja kada je u pitanju ovaj zakon.

"Mi u Ministarstvu smo čvrsto na stanovištu da trebamo da pomognemo pivarskoj industriji. U tom smislu, zajedno sa Vanjskotrgovinskom komorom, pokrenuli smo i neke druge aktivnosti. Trenutno očekujemo da na Vijeće ministara dođe pravilnik o pivu u kojem nastojimo da izmijenimo određene odredbe koje se odnose na deklarisanje, koje su direktno posljedica naših razgovora s pivarskim sektorom, koji će ići u prilog njihovim zahtjevima za poboljšanje njihovog položaja na tržištu BiH", kazao je ministar Šarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: