Udarac slobodnoj trgovini
18

Šarović: Odluka Kosova da poveća takse na proizvode iz BiH se ne može tolerisati

D. Be.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Klix.ba da odluka Kosova o povećanju takse na 10 posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerisati.

Jučer je Vlada Kosova usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

Šarović ističe da je odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih princpa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana.

"Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Mi ćemo tražiti hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane", kazao je naš sagovornik.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je obavijestilo Evropsku komisiju, a Šarović za naš portal kaže da će biti preispitano prisustvo delegacije BiH na narednom CEFTA sastanku.

"Svakako da ćemo preispitati učešće BiH na narednom ministarskom CEFTA sastanku u Prištini koji se treba održati za mjesec. Ovakva mjera je za nas potpuno neprihvatljiva i mislim da ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše CEFTA-u", dodao je Šarović.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsku privredu.

Šarović ističe da Kosovo ne obavještava kada poduzima ovakve mjere, iako bi trebalo obaviti konsultacije s drugom stranom.

"Oni to izbjegavaju. To je jedna vrsta neodgovornog ponašanja jedne strane u okviru zone slobodne trgovine. Oni su ovom mjerom ozbiljno uzdrmali osnovne principe i neophodna je hitna reakcija, ne samo kroz izjave, već i poduzimanjem mjera prema Kosovu. Ovakvo ponašanje se ne može tolerisati. Evropska unija kao autoritet ima u ovom trenutku najveće šanse da dozove Kosovare da se vrate u okvire CEFTA-e", smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ista sudbina pogodila je i Srbiju, zbog čega je Beograd donio odluku o prekidu dijaloga s Prištinom.

"Odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu, a njezine posljedice nanose štetu svim nacionalnostima na Kosovu. Nužan preduvjet za nastavak briselskog dijaloga je trenutno ukidanje te štetan i protupravne odluke", poručio je direktor ureda srbijanske vlade za Kosova Marko Đurić.