{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Moramo hitno reagovati kako bi zaštitili BiH ako EU ograniči uvoz čelika

14.7.2018. u 13:03
30
41
Šarović: Moramo hitno reagovati kako bi zaštitili BiH ako EU ograniči uvoz čelika
30
Šarović: Moramo hitno reagovati kako bi zaštitili BiH ako EU ograniči uvoz čelika
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mjere za tržište čelika i aluminija, kao odgovora EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.
Na konsultacijama su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procjenama, blizu 10.000 radnih mjesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.

Ministar Šarović zatražio je da se reaguje što hitnije i u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

"Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU”, istakao je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rješenja za privredu, narednih dana ministar Šarović će obaviti i konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se takođe naći na udaru najavljenih mjera Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: