Namjenska industrija
141

Sarajevsku kompaniju "Zrak" guraju prema stečaju: Političko gašenje giganta

L. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine idalje potencira proces odalska u stečaj firme "Zrak", bez obzira na potpisivanje novog ugovora s evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger, a bila su planirana još dva inostrana ugovora.
Za Klix.ba načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić otkrio je informaciju da je nekom od advokata od suda već dostavljeno rješenje o imenovanju stečajnog upravnika u firmi "Zrak" za postupak predstečaja od mjesec dana.

Efendić je dodao da se u rješenju navodi da Uprava firme treba da predloži odluku o stečaju. Međutim, trenutnoj v.d. upravi "Zraka" je istekao mandat još početkom ove sedmice, a Vlada FBiH još nije imenovala novu.

Podsjetimo, dugo očekivani ugovor i strateško partnerstvo između "Zraka" i "Hirtenbergera" je ozvaničeno prošle sedmice. Radnici, kao i načelnik su vjerovali da će ovakav veliki ugovor "Zrak" spasiti od stečaja.

Međutim, vidimo da se to nije dogodilo. Još od ranije je načelnik Efendić premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića (SDA) i entitetskog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića (SBB) optužio za teško stanje u "Zraku".

Emir Kominlija, predsjednik Sindikata firme “Zrak”.
Emir Kominlija, predsjednik Sindikata firme “Zrak”.

"Ne možemo da vjerujemo da sada idalje Vlada FBiH 'Zrak' guraju u stečaj. Sada imamo ugovor sa evropskim gigantom kada je u pitanju izrada naoružanja i vojne opreme. Mislim da je prije možda bilo i bolje vrijeme da ‘'Zrak' ode pod stečaj, ali sada definitivno nije vrijeme za to. Ministar Nermin Džindić je najveći krivac za to. Vidimo sada da se sve radi zarad interesa pojedinaca. Mi nećemo odustati i radit ćemo sve što je u našoj moći da spasimo firmu 'Zrak'”, kazao je za Klix Emir Kominlija, predsjednik Sindikata firme "Zrak".

Ako se postavi pitanje zašto je državi u interesu gurati državnu fimu u stečaj, odgovor je jednostavan. Vrijednost "Zrakovih" objekata i zemlje je gotovo 40 miliona maraka. Građevinskim lobijima je lokacija atraktivna, pa rade sve da "Zrak" zagade, unište i zbrišu objekte sa zemlje, a zemlju prigrabe. Građevinski mešetari i privatizacijski fondovi svađaju upravu i radnike, kupuju i potkupljuju pojedince, dijele radnike, te su uradili sve da u "Zraku" ni zrak nije čist.

Inače, radnici "Zraka" su nekoliko puta najavljivali i izlazili na proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze.

Komentar smo tražili i od resornog ministra Nermina Džindića, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.