Kontroverzna zgrada
49

Sarajevo: Zgrada na Čobaniji dobija svoje finalne obrise, kraj radova na proljeće

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jedna od najkontroverznijih stambenih zgrada u izgradnji u središtu Sarajeva, ona na mjestu nekadašnjeg objekta iz austrougarskog perioda, dominira svojim dimenzijama lijevom obalom rijeke Miljacke, a fotoreporter portala Klix.ba uvjerio se da njeni obrisi vjerno prate ranije objavljene rendere.

Podsjetimo, investitor firma Trust-invest iz Sarajeva je preuzela obavezu da u prizemlju, prvom i dijelom na drugom spratu sačuva izvorni oblik starog objekta, dok će preostala četiri nivoa biti u skladu s novim dizajnom.

Izgradnja zgrade napreduje i na pojedinim dijelovima nazire se izgled fasade koji kopira stil specifičan za gradnju u vrijeme austrougarske vladavine, a specifično i objekta koji je nekada stajao na njenom mjestu.

Također, postavlja se i stakleni dio fasade, odnosno prozori na svim stranama što nagovještava da bi u skorom narednom periodu radovi trebali preći u unutrašnjost stambenog objekta.

Stanovi bi trebali biti luksuznog karaktera jer se cijena jednog kvadrata, barem po najavama, procjenjuje na oko 6.000 KM

Rok za završetak radova je april 2021. godine, projektant je Studio Zec, a izvođač radova kompanija Duljević