Održan u Dubrovniku
397

Sanja Lopar na Svjetskom kongresu poduzetnika dobila priznanje "Stvaratelji za stoljeća"

I. S.
U Dubrovniku se u hotelu Palace od šestog do devetog decembra održala svečanost dodjele nagrada najboljim poduzetnicama i poduzetnicima iz devet zemalja, a veliki uspjeh postigla je Sanja Lopar iz Sarajeva.

U okviru i pod patronatom Svjetskog kongresa poduzetnika dodijeljene su nagrade i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" u osam kategorija. Međunarodni komitet kojim predsjedava Siniša Zarić iz Beograda, obavijestio je da je u konkurenciji 562 kandidata iz devet zemalja Sanji Lopar, vlasnici i generalnoj direktorici kompanije Lopar International S.A. iz Ženeve i vlasnici kompanije Aficionados d.o.o. za uvoz-izvoz i distribuciju iz Pule, jednoglasnom odlukom dodijeljena nagrada i priznanje "Stvaratelji za stoljeća" za doprinos razvoju poduzetništva zena na području srednje i jugoistočne Europe.

"Jako sam ponosna i zahvalna. Biti u društvu dosadašnjih uglednih laureata ove prestižne nagrade velika je čast i odgovornost za mene i moju tvrtku Lopar International. Na početku svoje poslovne karijere nisam mogla ni zamisliti kakav će biti moj put i moj uspon i da ću danas biti među najboljima. Doduše, uvijek sam se borila da budem najbolja u onome što radim, ali nikada nisam mogla zamisliti da ću biti tu gdje jesam danas. Kada sam počela svoju poslovnu karijeru s naftom u Sarajevu, bilo je teško i komplicirano na početku, ali smo mi 5 Sagittas sve prepreke prebrodile zajedno i uz određenu dozu humora i te ženske lucidnosti. I tada sam bila u svom gradu, svom govornom području i na svom terenu", rekla je Sanja Lopar.

Ženeva je drugo poglavlje Sanjino života. Bio je to novi grad, novo govorno područje i novi, nepoznati teren.

"Poglavlje u kojem sam krenula od nule i gdje sam se kroz 30 godina dokazivala, borila, probijala, nametala i stvarala ovo što danas imam. U svijet kubanskih cigara ušla sam iz hira, da dokazem da i žene imaju pravo zapaliti kubansku cigaru, a brend Lopar stvorila sam iz velike ljubavi i poštovanja prema ovom plemenitom proizvodu. Moram istaknuti da me je na ovom putu moj suprug Dragan nesebično podržavao i živio sa mnom, kako moje neuspjehe, tako i moje uspjehe. Bez njega ne bih bila ovo što danas jesam. Bez njega vjerovatno ne bi bilo ni naših cigara. Podržavao me u svakom mom koraku i mojim ludim idejama. On je moj stub, moja snaga i sve što žena treba imati u životu - nesebičnu ljubav, podršku i povjerenje. Bez njega ništa ne bi bilo isto, ne bi bilo ni mene...", dodala je.

Među dosadašnjim laureatima su poduzetnici Ante Vlahović, Svetozar Janevski, Anđelko Leko, Dragoljub Vukadinović, Branko Roglić, Luciano Grossi, Tomislav Čelebić, Trajče Mukaetov (posthumno), Živko Mukaetov, Bernarda Cecelja, Franc Pangerl, Nikica Gabrić, Snježana Koepruner, Stjepan Šafran, Vainer Marchesini, Ivan Katavić, Alojzije Sobočanec i drugi, ali i brojne tvrtke: (Koncern Agram, Zagrebačka banka, Rastoder, Orbico, Fis, Adris, Zagrebačka banka...), organizacije (SEECEL, Unija poslodavaca Crne Gore, Udruženje poslovnih žena Srbije, MANAGER Slovenija, SERDA, AHK Kroatien...), start-up-ovi (mBrainTrain, Nanobit, Serengeti, Beeand.me), privatne zdravstvene ustanove/klinike/farmaceutske kompanije: (Svjetlost, Alkaloid, In Vitro...), razvojne agencije (Direkcija za razvoj msp Crne Gore, Tehnološko-industirjske razvojne zone Makedonija, PDCK Virovitica...), lokalne zajednice – gradovi/općine/regije (Zagreb, Maribor, Inđija, Dubrovnik, Ilinden, Tešanj-Teslić-Žepče, Šibenik, Podgorica, Međimurska županija, Kumanovo...), mediji (HRT, RTCG, TV1, Business Media Group, eKapija, Poslovni dnevnik, Al Jazeera), osobe: Goran Milić, Branko Azeski, Ante Gavranović, Radmil Polenaković, Helena Bulaja, Tatjana Peternek Aleksić, Dragan Piljić...

U ime institucija koje dodjeljuju ovu prestižnu nagradu, laureatima su čestitali i zahvalili se na doprinosu razvoju poduzetništva: Siniša Zarić, predsjednik Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća", Velimir Srića, predsjednik Programskog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive; Vinko M. Ćuro, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive, Majda Tafra Vlahović, direktorica Programa Svjetskog kongresa poduzetnika i predsjednica Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije HINA; Kadrija Hodžić, predsjednik Programskog odbora Regionalnog summita poduzetnika 300 najboljih, Gordana Kovačević, direktorica Društva Promo Global iMilica Daković, predsjednica Mreže mladih poduzetnika 4E - Ekonomija, energija, ekologija, Europa 2050.

U pismu upućenom laureatima, pored ostalog, navedeno je:

"Čestitamo svim laureatima koji su svojim dugogodišnjim radom i stvaranjem doprinijeli razvoju poduzetništva i promicanju poduzetničke kulture te time zaslužili prestižna priznanja 'Stvaratelji za stoljeća'. Hvala i na nesebičnom doprinosu u širenju poruke o važnosti poduzetništva za sveukupan ekonomski i društveni razvoj. Imamo još mnogo planova u budućnosti čime se otvara prostor za nastavak druženja, razvoj suradnje, razmjenu ideja i informacija. Uvjereni smo da će, iz godine u godinu, obitelj laureata 'Stvaratelji za stoljeća' rasti te da ćemo dostići zavidan broj uspješnih koji će nam se pridružiti... Vidimo se i dogodine, u martu, u prelijepom Dubrovniku."