Privreda
6

Ruski Dobrolet zbog sankcija EU-a obustavio sve letove

Anadolija
Ruska aviokompanija Dobrolet privremeno je obustavila sve letove pošto se našla na listi sankcija Evropske unije prema Rusiji, a zbog krizne situacije u Ukrajini.

"Zbog činjenice da je EU na listu sankcija uvrstila i kompaniju Dobrolet, prekinuti su i leasing ugovori kompanije za nabavku aviona Boeing 737-800, te su od 4. augusta obustavljeni svi letovi kompanije“, navodi se u saopćenju Dobroleta.

Ruski mediji javljaju da su evropske kompanije uskratile Dobroletu i usluge navigacije, osiguranja i drugu tehničku podršku.

Dobrolet je kompanija koja je u junu ove godine u sastavu Rusia Airlines Aeroflota započela rad kao kompanija za jeftine komercijalne letove. Pažnju javnosti su privukli jeftinim letovima na relaciji Moskva-Simferopol nakon što je Krim pripojen Rusiji.

Članice Evropske unije su 30.jula aktivirale drugu fazu sankcija prema Rusiji, a povod za to je uloga Rusije u ukrajinskoj krizi.

U okviru sankcija proširena je lista fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulazak u EU i kojima su zamrznuta sredstva u Uniji. Među kompanijama koje su se našle na toj listi su aviokompanija Dobrolet, Ruska nacionalna trgovinska banka (RNCB) i kompanija Almaz-Antey.