{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog reeksporta iz trećih zemalja

Piše: I. Č./Klix.ba
19.1.2018. u 12:07
54
195
Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog reeksporta iz trećih zemalja
54
Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog reeksporta iz trećih zemalja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ruska Federacija obustavila je uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske, kada su carinici otkrili da je jedno preduzeće iz Bijeljine uvozilo voće iz trećih država pa ga izvozilo u Rusiju pod bh. oznakom, potvrđeno je iz Uprave za zaštitu bilja BiH za Klix.ba.
Ruska Federacija je u posljednjih nekoliko godina već drugi put obustavila uvoz voća iz RS-a, što nagovještava da je moguće očekivati da ruska strana ovaj put neće biti blagonaklona prema izvoznicima iz BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi.

"Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju", rekao je Šarović za Klix.ba.

Ministar je pojasnio da je certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

"Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio", rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola s Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu, zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.

"O daljnjim aktivnostima koje će preduzeti nadležne institucije pravovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražit ćemo i razgovore s ruskom stranom kako bismo otklonili i ponovo uspostavili izvoz u Rusku Federaciju", dodao je Šarović.

Ukupan obim trgovinske razmjene između BiH i Ruske Federacije za prvih devet mjeseci 2017. godine iznosio je 454 miliona KM, od čega je izvoz robe u Rusiju iznosio 95 miliona KM, a uvoz 358 miliona KM.Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je napomenuo da je neophodno pokazati jasne i kredibilne mjere na svim nivoima kako bi se mogao ponovo nastaviti izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: