Naš reporter na dubini od 500 m
0

Rudnik u Zenici dobio novu mašinu za izradu prostorija

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U rudniku "Stara jama" u Zenici puštena je u pogon nova mašina za za izradu jamskih prostorija. Mašina je nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Vrijednost ove investicije iznosi 2,5 miliona KM, a obuhvatala je nabavku dvije mašine za izradu jamskih prostorija u jamama "Raspotočje" i "Stara jama" RMU Zenica.

Ugovor o nabavci, montiranju, testiranju i puštanju u probni rad ove dvije mašine, potpisan je 7. jula 2011. godine sa kompanijom REMAG S.A., Katowice iz Poljske. Nabavka ove opreme omogućit će mehanizovanu izradu rudarskih jamskih prostorija, umjesto do sada korištenih metoda ručne izrade s miniranjem i ručnim utovarom uglja.

Očekivani efekti ulaganja su povećanje produktivnosti, kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unaprijeđenje humanizacije rada u RMU Zenica, a time i povećanje plata.

Današnjem pokretanju mašine u "Staroj jami" prisustvovali su Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Esad Ćivić, direktor RMU "Zenica", načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, predsjednik sindikata rudara RMU "Zenica" Mehmed Oruč i drugi.

Fotoreporter Klix.ba, prisustvovao je današnjem pokretanju mašina i spustio se na dubinu od 500 metara, te zabilježio kadrove koje možete vidjeti u fotogaleriji.