{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudnik magnezita u Kladnju počinje s radom nakon 22 godine

F
29.8.2014. u 16:20
143
15
Rudnik magnezita u Kladnju počinje s radom nakon 22 godine
143
Rudnik magnezita u Kladnju počinje s radom nakon 22 godine
Rudnik magnezita u Kladnju od ponedjeljka će početi s radom nakon 22 godine mirovanja. Na posao se vraća 12 radnika.
Rezultat je to danas potpisanih Ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji između Rudnika nemetala Kladanj d.o.o. Kladanj i Rudara d.o.o. Tuzla i Ugovora o prenosu Ugovora o koncesiji na eksploataciji magnezita na ležištu Konjuh u općini Kladanj.

Naredne sedmice trebale bi početi pripremne i geološko - istražne radnje, a eksploatacija prvih tona magnezita očekuje se za oko godinu dana, istaknuto je danas.

Ugovorima su definisana međusobna prava i obaveze Rudnika i Rudara od čega je najznačajnije da Rudar od danas preuzima u stalni radni odnos 12 uposlenika, da u naredne tri godine planira upošljavanje novih minimalno 45 radnika, kao i investiranje od minimalno dva miliona KM u istom periodu.

Također, Rudar se, kao novi koncesionar, obavezao da će jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 138.000 KM uplatiti u dvije jednake rate.

Prvu ratu uplatiti će u roku od 20 dana od dana potpisivanja Ugovora, a drugu najdalje u roku od jedne godine nakon početka proizvodnje, za što će obezbijediti bankovnu garanciju.

Za jednog radnika Rudnika nemetala Kladanj, koji je stekao uslove za penzionisanje, sredstva će osigurat Vlada TK.

Zadovoljan rezultatom tromjesečnih aktivnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade TK, pomoćnik ministra resornog ministarstva Bahir Imamović kazao je da ovo može biti jedan pilot projekt kako bi trebalo i druge projekte provoditi, da se uposle postojeći i zaposle novi radnici i da se počnu puniti penzioni i fondovi zdravstvenog osiguranja.

Obzirom na dalju upotrebu magnezita, plan Rudara je izvoz rude na EU tržište.

Ugovore su potpisali generalni direktor Rudar d.o.o. Asmir Kadirić, v.d. direktorica Rudnika Hajrija Dodolović i sekretar Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK Fehrija Bajramović, saopćeno je iz Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: