Vlada RS
25

Rudnik Ljubija Prijedor bit će prodat izraelskoj firmi

FENA
Rudnik željezne rude (RŽR) Ljubija bit će prodat kompaniji Israeli investment grupa Commonwealth of Dominica, ukoliko saglasnost da i Narodna skupština RS-a.

Vlada RS-a je danas, na sjednici u Banjoj Luci, od dvije ponude za kupovinu 64,9 posto akcija Ljubije, izabrala onu koju je dostavila Israeli investment grupa, kao povoljniju, u odnosu na ponudu koju je dostavio ArcelorMital Prijedor.

"U ovom slučaju se radi u veoma velikoj razlici u ponudima", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić ističući da je faktor konkurencije uticao da se dobiju dvije dobre ponude, a područje Ljubije krene ka razvoju.

Đokić je na pres-konferenciji istakao da je izraelska kompanija ponudila za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM.

Israeli investment grupa je za investicije ponudio 65 miliona KM, a ArcelorMittal 63 miliona KM, a s tim da je prva ponuda za period investiranja od tri godine, a Mittalova na rok od 10 godina.

Izraelska kompanija je izrazila spremnost i da se zadrže svi trenutno zaposleni radnici na neodređeno vrijeme te da se zaposli još 320 novih radnika u naredne tri godine, dok je ArcelorMittal izrazio spremnost da se zaposli do 300 radnika, ali zavisno od kretanja na tržištu.

Đokić je dodao i da je Israeli investment grupa dala garanciju da će uplatiti najmanje 20 posto depozita od vrijednosti ponude, odmah nakon što Narodna skupština RS-a da saglasnost da mogu da kupe Ljubiju.

RŽR Ljubija, koji je na prodaju, zajedno s kompanijom Mittal od 2004. ima osnovano zajedničko preduzeće u kojem ima 49 posto akcija, tako da praktično kupac ovog rudnika po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s Mittalom.

Đokić smatra da nema razloga za zabrinutost, kada se u budućnosti promijeni vlasnik akcija Ljubije.