Privreda
4

Rudnik Kreka će u ovoj godini zaposliti 160 radnika

FENA
Predsjednik i generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić, zajedno s generalnim direktorom Eletroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom, susreli su se s novom upravom i sindikalnim predstavnicima Rudnika "Kreka" Tuzla, načelnicima općina Tuzla i Živinice, Jasminom Imamovićem i i Hasanom Muratovićem, te učestvovali na okruglom stolu posvećenom daljnjem razvoju Rudnika "Kreka" i pravcima razvoja spomenutih općina u kojima je prestala eksploatacija rude.

Lagumdžija je u obraćanju okupljenima na okruglom stolu naglasio da je, uz Koridor 5C, kičma bh. privrede elektronergetski sektor, odnosno rudnici i da je, stoga, od presudne važnosti osigurati sigurno poslovanje Rudnika "Kreka" u narednom periodu, što će biti omogućeno izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

"Odmah u startu želimo razriješiti jednu dilemu i nešto zbog čega smo ovih dana meta napada. Elektroprivreda BiH će biti naša, Blok 7 Termolektrane Tuzla će biti naš, u izgradnju Bloka 7 će biti ugrađana najsavremenija oprema koja ne smije biti skuplja od opreme u bilo kojem istom objektu bilo gdje u svijetu. Sve mora biti urađeno u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i transparentno", naglasio je Lagumdžija.

On očekuje da i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvoji set antikorupcijskih zakona, uključujući i zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, što će, kako je kazao, osigurati da svi oni koji na nezakonit način dođu do imovine budu procesuirani, dok će im nezakonito stečena imovina biti oduzeta.

Lagumdžija je istaknuo da će sigurno biti onih koji će investiciju u Termoelektranu Tuzla, vrijednu 1,6 milijardi KM, koja je garant opstanka Rudnika "Kreka" i proizvodnje u Eletroprivredi BiH, dočekati "na nož".

Smatra da će protiv onih koji rade na ovom projektu biti vođena najprljavija kampanja, a oni koji će je voditi sami će se ponašati po principu "misli ništa, radi ništa, osim pljuvanja po onima koji rade i preuzimaju odgovornost za svoj posao".

"To su oni čiji je princip 'što gore, to bolje', koji samo pričaju o problemima, a ne rade ništa na njihovom rješavanju. Mi nismo kao oni, mi se hvatamo u koštac s problemima i nastojimo ih riješiti. Zato danas i ovdje govorimo o tome šta ćemo, kako i kada uraditi da bismo sačuvali drugu kičmu BiH, elektronergetski sektor i rudnike", istaknuo je Lagumdžija.

Također je napomenuo da treća, ništa manje važna kičma BiH, jeste ustavni preustroj jednistvene BiH i najavio da će nakon oktobarskih izbora biti pokrenut proces strukturalnih i ustavnih reformi ka funkcionalnijoj BiH.

"To će biti prvi ozbiljan rad na preustroju Daytonske BiH. SDPBiH mora imati važnu ulogu u tom procesu, jer bez SDP-a BiH nema ozbiljne priče o preustroju ka jednistvenoj i funkcionalnoj BiH", rekao je Lagumdžija.

Kako je istaknuo novi direktor Rudnika "Kreka" Enver Omazić, Elektroprivreda BiH je do sada u revitalizaciju rudnika "Mramor", "Dubrave" i "Šikulje" uložila 33 miliona KM, u toku je realizacija ulaganja od 22 miliona KM, a da bi rudnici koji posluju u sastavu rudnika "Kreka" mogli odgovoriti zahtjevima planirane izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla nužno je u naredne tri godine uložiti još oko 60 miliona eura.

"Ove godine ćemo prvi put nakon 2010. godine zaposliti 160 radnika, a planiramo da do 2018. godine svake godine dodatno zapošljavamo od 160 do 200 novih radnika kako bismo odgovorili zahtjevima koje će pred nas staviti izgradnja Bloka 7. U ovom trenutku polovina rude koju koristi Termolektrana Tuzla dolazi iz naših rudnika, odnosno oko 85 posto naše godišnje prizvodnje plasiramo u Termoelektranu Tuzla", kazao je Omazić.

Predsjednik Sindikata Rudnika "Kreka" Fikret Musić naglasio je da je prvi put u posljednje tri godine došlo do izjednačavanja iznosa toplih obroka i regresa radnika Elektroprivrede BiH i rudnika, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći i do približavanja plaća uposlenih u Elektroprivredi BiH i rudnicima.

Na ovom okruglom stolu Nermin Nikšić je govorio o rezultatima rada Vlade Federacije BiH na čijem je čelu, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.