Privreda
30

Rudnici i EPBiH uskoro će biti uvezani u jedinstveni komunikacijski sistem

NAP
Rudnici koji posluju u sastavu koncerna državne kompanije Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uskoro će biti uvezani u jedinstveni informaciono-komunikacijski sistem konzorcija, što će omogućiti bržu i transparentniju komunikaciju između uposlenika rudnika, ali i komunikaciju unutar cijelog konzorcija.

JP Elektroprivreda BiH već više od tri godine radi na uvezivanju zavisnih društava rudnika uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH u jedinstveni informaciono-komunikacioni sistem kompanije što podrazumijeva implementaciju niza infrastrukturnih i softverskih projekata.

"Uvezivanje rudnika u jedinstveni informaciono-komunikacioni sistem kompanije omogućit će punu transparentnost finansijskog poslovanja rudnika, bržu i sigurniju komunikaciju između zaposlenika kako unutar rudnika, tako i prema drugim rudnicima i JP EPBiH kao vladajućem društvu, bolju uvezanost poslovnih procesa unutar rudnika, ali i prema JP EPBiH (Planovi poslovanja, praćenje stepena realizacije planova, jedinstveni konsolidovani izvještaji, optimizirano održavanje, itd.", potvrdili su iz JP Elektroprivreda BiH za agenciju Patria.

"Imat ćemo i bolju efikasnost i efektivnost rada zaposlenika kao i unaprjeđen stepen sigurnosti informacionih resursa i organizacije u cjelini".

Projekti uvezivanja rudnika u optički kablovski sistem su završeni u rudnicima Kreka, dok su u drugim rudnicima u završnoj fazi realizacije. Projekti realizacije lokalnih računarskih mreža završeni su u rudnicima: Abid Lolić - Bila, Gračanica, Gornji Vakuf - Uskoplje i Kreka, dok je u ostala četiri rudnika projekat u završnoj fazi realizacije

Uređivanje IKT prostorija se nalazi u različitim fazama, ovisno o rudniku. Za 2014. godinu predviđeno je projektovanje i izgradnja IKT prostora u rudnicima Gračanica, Gornji Vakuf - Uskoplje, Abid Lolić - Bila, Zenica, Đurđevik i Kakanj dok je u 2015. godini predviđena realizacija IKT prostora u RMU Breza i RU Kreka.