Privreda
0

RS: Industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci manja za 5,6 posto

FENA
Iako je industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u maju zabilježila blagi rast u odnosu na april, i to od 2,8 posto, ova činjenica ni izbliza nije ublažila opću tendenciju pada u prvom kvartalu na koju su ukazivali i privrednici u RS-u tražeći hitne razgovore u entitetskoj vladi.

Zvanična statistika u RS-u evidentirala je da je, bez obzira na ovaj majski rast, industrijska proizvodnja ostvarena u istom mjesecu manja za 4,6 posto u odnosu na maj prošle godine, a čak za 5,6 procenata u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini.

Majski mjesečni rast samo je donekle ublažio veliki pad proizvodnje u ovoj godini.

Naime, podaci Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je industrijska proizvodnja ostvarena u periodu januar - maj 2012. godine u odnosu na isti period prošle godine manja je za 3,9 posto.

S najvećim padom suočila se prerađivačka industrija u kojoj je proizvodnja zabilježila minus od 6,7 posto.

U periodu januar-maj ove godine u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom zabilježena je negativna stopa promjene od 0,4 posto, a u području vađenje ruda i kamena negativna stopa od 3,7 posto.

Negativni trend izazvao je i pad broja zaposlenih u industriji. Ukupan broj zaposlenih u industriji u periodu januar - maj 2012. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji je za dva posto, pri čemu je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom zabilježen pad broja zaposlenih od 0,5 posto, u sektoru vađenja ruda i kamena pad od 0,9 posto i u prerađivačkoj industriji pad od 2,3 posto.