Dan rudara
52

RMU Kakanj obara rekorde: Nagrađeni najvredniji rudari

Piše: E. M.
Rudarima uručene novčane nagrade (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudnik mrkog uglja "Kakanj" večeras je svečanom akademijom u Domu kulture obilježio 21. decembar - Dan rudara. Najzaslužnijim rudarima dodijeljena su priznanja i novčane nagrade, a javnosti su predstavljeni i pozitivni rezultati poslovanja.

Kontinuirana ulaganja Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u kakanjske rudnike rezultirale sa su pozitivnim poslovanjem i primjerom rudarskog poslovanja u Bosni i Hercegovini. RMU Kakanj u do kraja godine ostvarit će rekordnu proizvodnju s više od 1,3 miliona tona uglja.

Direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović večeras je ponosno s govornice govorio o rezultatima i poslovanju kakanjskog rudnika.

"I proteklih godina smo se ovdje okupljali kako bismo iznijeli rezultate našeg rada i govorili šta trebamo uraditi kako bismo poboljšali standarde rada rudara u jamama. Govorili smo o minusima, dugovanjima prema državi, bankama i dobavljačima, a danas govorimo o pozitivnim rezultatima koji unose vedrinu u naš rad i privatni život", izjavio je Alajbegović te dodao: "Kada smo govorili da ćemo godinu završiti iznad milion tona uglja, mnogi su nam se smijali i okretali glavu, a danas možemo sa sigurnošću reći da ćemo do kraja godine ostvariti proizvodnju od 1,3 miliona tona uglja. Uplatili smo sve poreze i doprinose našim rudarima, izmirili smo dugovanja i svi nas pitaju kako to uspijevamo... Odgovor je jednostavan, imali smo stav, jedinstvo i bili smo odlučni."

Alajbegović se posebno zahvalio rudarima i saradnicima koji su vrijedno radili ove godine te dodao da ih ništa neće pokolebati na njihovom putu ka uspjehu.

U sklopu večerašnje svečanosti u Domu kulture prikazani su i filmovi "Februarski šok" koji govori o klizištu i izlijevanju vode na Autoput A1 i "Oktobarski milion" koji govori o investicijama i milionitoj toni uglja koja je u oktobru iskopana u RMU Kakanj.

Najvrednijim rudarima večeras su dodijeljena posebna priznanja i novčane nagrade u iznosu od po 1.100 KM i to: Ibrahimu Džokiću, Dževadu Čizmiću, Besimu Mehaku te Selveru Hrustiću.

Posebno priznanje grba RMU Kakanj sa zlatnim čekićima dodijeljeno je JP Elektroprivreda BiH za ulaganja u kakanjski rudnik. Na večerašnjoj svečanosti naglašeno je kako je u ovoj godini ostvaren rekord u proizvodnji. Prvi put od 1992. godine u rudnicima koji su u koncernu JP Elektroprivrede iskopano je 5.570.000 tona uglja.

Samo ove godine iznos ulaganja po odlukama o dokapitalizaciji za zavisna društva - rudnike uglja Koncerna EPBiH je 585.105.000 KM. Vrijednost potpisanih ugovora za sve rudnike uglja u sastavu Koncerna EPBiH po navedenim odlukama, zaključno sa 05.12.2017. godine, iznosi 281.585.800 KM, od čega je plaćeno 262.416.905 KM.

U narednom periodu planiraju se ulaganje preostalih nerealiziranih sredstava u ukupnom iznosu 303.519.200 KM.