Moraju ponavljati tendere
64

Rast cijena usporava sanacije tuzlanskih cesta, blokirani projekti milionske vrijednosti

A. K.
Pod regionalnim cestama je 318 kilometara površine Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pod regionalnim cestama je 318 kilometara površine Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rast cijena građevinskih radova stvorio je probleme i u radu Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona. Realizacija tri veoma značajna projekta u vrijednosti od 1,3 miliona KM trenutno je na čekanju, a nadležni pokušavaju pronaći najoptimalnije rješenje.

Cijena izvođenja građevinskih radova u Tuzlanskom kantonu podignuta je od 15 do 20 posto, što je stvorilo probleme u radu Kantonalne direkcije regionalnih cesta, koja je za ovu godinu, između ostalog, u svoj plan rada uvrstila i tri veoma značajna projekta, za koja nisu potrebna ishodovanja urbanističkih i građevinskih dozvola.

Riječ je o projektima rehabilitacije i sanacije regionalnih cesta Kalesija – Sapna, zatim Lukavac – Vijenac – Banovići te putni pravac od Živinica prema Suhoj. Za sve njih osigurana su novčana sredstva, koja su iznosila milion i 315 hiljada KM, s obzirom na to da je ranijim planom predviđena vrijednost radova koja je za dva projekta bila 600 hiljada KM, dok je jedan u iznosu od 715 hiljada maraka.

"Mi smo u februaru ove godine imali raspisana tri tendera koja nisu realizovana jer su svi ponuđači koji su učestvovali u javnoj nabavci ponudili cijenu iznad predviđene planom rada direkcije. Nakon toga smo formirali internu komisiju inžinjera koji su uradili analizu trenutnih tržišnih cijena te je utvrđeno poskupljenje građevisnkih radova između 15 i 20 posto", kaže za Klix.ba Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Kako riješiti problem?

Zbog aktuelne situacije iz direkcije su projektantima koji su radili na izradi prvobitne projektne dokumentacije uputili dopis te se tokom iduće sedmice očekuju novi predračuni radova, kako bi se mogle pokrenuti dalje procedure u vezi s realizacijom projekata.

"Dalja procedura se odnosi na izmjenu plana rada direkcije za ovu godinu, gdje imamo dvije opcije - ili da smanjujemo dužine dionica koje su predviđene u planu rada ili da određene projekte čak skinemo sa tog plana", dodaje Omerčić.

Direkcija regionalnih cesta TK ostvaruje svoje stalne prihode koji se koriste za realizaciju projekata te zbog takvog načina funkcionisanja iz ove javne ustanove ne očekuju dodatna sredstva iz rebalansa kantonalnog budžeta koji bi trebao uslijediti.

"Međutim, prema informacijama s kojima raspolažem, Vlada TK će izdvojiti još dva miliona KM, uz 1,8 miliona KM od prethodnog saziva vlade za rehabilitaciju i sanaciju lokalnih cesta, što podrazumijeva pomoć lokalnim zajednicama", ističe Omerčić.

Implementiraju nekoliko projekata

Vremenske prilike trenutno idu na ruku izvođačima građevinskih radova na otvorenom, a određeni projekti koje realizira Kantonalna direkcija regionalnih cesta već su u fazi implementacije.

"Mi imamo ugovore koje smo potpisali tokom prošle godine, a koje nismo mogli realizirati iz spomenutih razloga. Shodno tome, trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji regionalne ceste Priboj – Teočak na potezu kroz Teočak. Počeli smo i sa radovima na makadamskom dijelu puta Previle – Humci – Jasenica – Šibošnica. Također, u proteklih nekoliko dana završili smo izgradnju trotoara na regionalnoj cesti preko aerodromske piste, a ovih dana trebamo početi i vrlo bitan projekt, a koji se odnosi na rekonstrukciji regionalne ceste kroz naseljelo mjesto Zelenike koja je makadamskog tipa", naveo je Omerčić.

Pored aktuelnog povećanja cijena, hronični problem u radu direkcije predstavljaju imovinsko-pravni odnosi sa fizičkim osobama, odnosno njihovo nerješavanje za što su zadužene gradske, odnosno općinske službe. Zbog toga su Omerčić i resorni kantonalni ministar Mustafa Šakić posjetili određene lokalne zajednice u cilju poboljšanja aktivnosti.

Od ukupne površine Tuzlanskog kantona, 318 kilometra nalazi se pod regionalnim cestama, a tokom prošle godine direkcija je okončala 18 projekata rekonstrukcije, rehabilitacije i sanacije.

Od značajnijih za stanovništvo Tuzlanskog kantona ističe se rekonstrukcija dijelova ceste Priboj – Teočak, Gračanica – Bukva – Doborovci – Srnice, Srebrenik – Orahovica i Previle – Humci – Jasenica te kružna raskrsnica na cesti Ribnica – Banovići.