Dogovoreno
63

Ramljak u Sarajevu: Mercator će u BiH preuzeti 83 radnje, od septembra isplata dobavljačima

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sastao se danas s bh. dobavljačima u Sarajevu, kazavši nakon sastanka da će Konzum ostati sa svojih 170 poslovnica koje su bile u njihovom vlasništvu prije spajanja s Mercatorom, a da će Mercator preuzeti 83 radnje te da će te dvije grupacije poslovati odvojeno.

"Sve analize koje smo uradili u ovih mjesec dana su pokazale da je najbolja i najisplativija solucija da razdvojimo Mercator od Konzuma i da se vratimo na početnu tačku", kazao je Ramljak.

Prema njegovim riječima, to se kao najbolja solucija pokazalo i na današnjem sastanku s dobavljačima.

Dug prema dobavljačima izmirit će Konzum

"Vjerujem da ćemo vratiti njihovo povjerenje i da ćemo nastaviti poslovanje. Isplate dobavljačima će biti već u septembru", istakao je Ramljak.

On je dodao i da neće biti naglog otpuštanja radnika te da u nekim radnjama postoji i manjak radne snage. Ipak kazao je da će se nakon smirivanja situacije u Konzumu ići u dokapitalizaciju te firme.

Ramljak je rekao kako će dio sredstava koja su dobili od Vlade Republike Hrvatske prebaciti u BiH, kako bi izmirili dugovanja koja prema dobavljačima iznose 80 miliona KM. Kazao je kako neće izlaziti s konkretnim podacima o tome koliko prodavnica je neprofitabilno i koliko će ih zatvoriti, jer je u toku analiza koja će biti završena za dva-tri mjeseca, nakon koje će donijeti odluke.

"Neophodno nam je restrukturiranje, odnosno smanjenje troškova poslovanja i to se ne svodi nužno na zatvaranje radnji i otpuštanje ljudi. Ponavljam da ćemo uraditi sve da što više ljudi iz tih prodavnica prebacimo na neka druga radna mjesta u okviru grupacije. Što se tiče rentabilnih prodavnica, neke će biti zatvorene jer ćemo time smanjiti troškove zbog ukidanja najma", rekao je Ramljak.

Razdvajanje Konzuma i Mercatora počinje 1. augusta, a bit će okončano 1. septembra.

Transparentan odnos

Direktor sarajevskog Milkosa Adin Fakić kazao je da u razgovorima s Konzumom sve vrijeme imaju transparentan odnos.

"Mi kao dobavljač nismo sumnjali u to, a danas je potvrđeno da će Konzum prihvatiti sva potraživanja i da će ih isplatiti u određenom vremenskom periodu. Konzum u BiH je značajan radi očuvanja tržišta, pogotovo kada je riječ o kompanijama", kazao je.