Prvi izvještaj
8

Ramljak: Sistem Agrokora bio je bez pravog poslovnog plana

Klix.ba
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Ministarstvo privrede, poduzetništva i obrta objavilo je na svojim internetskim stranicama mjesečni izvještaj o privrednom i financijskom stanju te o provedbi mjera vanredne uprave u Agrokoru za razdoblje od 10. aprila do 10. maja ove godine koje je sastavio vanredni povjerenik Ante Ramljak i u kojem se ocjenjuje da Agrokor nije imao poslovni plan za 2017. godinu te je bio u krizi upravljanja.

U opisu zatečenog stanja Ramljak pored ostalog navodi da je vanredna uprava zatekla stanje neisporuka kupcima, naročito u veleprodaji, u nekim su firmama kasnile plaće, a otežan kontinuitet proizvodnje bio je u Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec, prenosi 24sata.hr.

Utvrđeno je i da u Agrokoru ne postoji adekvatno ustrojen sistem finansijskog izvještavanja i kontrolinga za sistem takve veličine, ustrojen tako da uprava ima mjesečni pregled konsolidirane finansijske i operativne pozicije grupe.

Ramljak kaže i da u trenutku otvaranja postupka vanredne uprave Agrokor nije imao ažurni konsolidirani poslovni plan za 2017.godinu, dok su operativne kompanije svaka za sebe imale uspostavljen poslovni plan. U domeni organizacije i upravljanja utvrđeno je pak da "društvo nije održavalo sjednice uprave te da ne postoji formalno ustrojen proces odlučivanja i donošenja odluka u djelokrugu uprave društva".

U Izvještaju se navodi da su, Zahvaljujući primjeni Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, 10. aprila skinute blokade s računa 15 Agrokorovih firmi koje su bile blokirane te da je od 31. marta, kada je blokiran prvi račun, do stupanja na snagu vanredne uprave ukupan iznos prisilne naplate iznosio gotovo 850 miliona KM.

Podsjeća se da je s četiri domaće banke u roku od samo četiri dana potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 miliona eura čime su, kako se ocjenjuje, u zadnji mogući trenutak stvoreni prvi uvjeti za ponovno uspostavljanje kontinuiteta poslovanja.

Na kraju marta 2017. godine, od svih dobavljača Agrokora najveći dobavljač bio je TDR koji čini gotovo 3 posto obaveza prema dobavljačima.

Govoreći o planu restrukturiranja, Ramljak u izvještaju ocjenjuje da će finansijsko i operativno restrukturiranje trajati tijekom cijelog razdoblja upravljanja izvanredne uprave. Pritom se rješavanje neesencijalne imovine očekuje kroz bilancu 2017. Tijekom ljeta se očekuje definiranje strukture kapitala temeljnog poslovanja koja bi se koristila u razgovorima o financiranju sukladno poslovnim planovima.