Traže novu upravu
105

Radnici Zraka: Za nas trenutna uprava više ne postoji, ni Novalić ni Džindić ne odgovaraju na pozive

F. H.
Radnici kompanije Zrak iz Sarajeva jutros su zabranili ulazak u krug preduzeća direktorima, nezadovoljni time što im nisu isplaćene plate te nedostatkom ugovora za ovu kompaniju.
Da mu je zabranjen ulaz u kompaniju potvrdio je i tehnički direktor za proizvodnju Benjamin Bektić, koji smatra da se ovim stvararaju samo još veći problemi.

Emir Kominlija, predsjednik sindikata radnika Zraka, kazao je za Klix.ba kako 11 mjeseci trenutna uprava nije potpisala nijedan ugovor, te da se nakon 11 mjeseci priča o nekom ugovoru koji još niko nije vidio i da to nisu neke pare ako se uzme u obzir da se radnicima duguje osam plata zaključno sa današnjim danom.

"Mi 11 mjeseci slušamo jednu te istu priču. Nas ne interesuje uopće ni njihova priča, ni njihovi ugovori, mi tražimo smjenu uprave. Oni ako misle da mogu radit taj ugovor bez radnika, nek dođu i mi ćemo napustit fabriku, nek sjedu za mašine i rade", kaže Kominlija.

Ističe kako su zahtjevi radnika smjena uprave, smjena nadzornog odbora i isplata zaostalih plata.

"Prošle sedmice smo imali sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrom Nerminom Džindićem i tu smo dobili, ne obećanje, ali su rekli da će pokušati nešto da urade, da se to riješi. Uglavom od tih rješenja na kraju ništa nije bilo", tvrdi Kominlija.

Kaže kako trenutna uprava za radnike više ne postoji i da je što se njih tiče to bivša uprava, te ni pod kojim uslovima neće više raditi sa trenutnom upravom.

"Ukoliko su Vladi bitnija tri člana uprave od radnika, nek odluči i odabere upravu, a mi ćemo onda na svoj način se boriti. Od jutros nas niko nije kontaktirao. Mi smo preko našeg krovnog sidnikata metalaca pokušali stupiti u kontakt i sa premijerom Fadilom Novalićem i sa ministrom Nerminom Džindićem ali se apsolutno niko ne javlja. Fabrika je ostavljena na milost i nemilost radnicima, žalosno je ovo što se dešava", zaključuje Emir Kominllija predsjednik sindikata radnika Zraka.