{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta

18.1.2018. u 18:54
6
84
Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta
6
Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta
S protesta radnika Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred Općinskim sudom u Zenici danas je pokrenut stečaj Željezare Zenica, a radnici koji su proteklih mjeseci u više navrata protestvovali i blokirali magistralni put M-17, stečaj vide kao dobru stvar samo ukoliko se ispune dogovori koje su usaglasili sa vlasnikom firme - Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović je pojasnio kako stečaj radnici Željezare vide kao vrata u proces koji ide u pozitivnom smjeru rješavanja njihovih problema. Ukoliko se stečajem vrate poslovi ishrane ArcelorMittala Zenica radnicima Željezare, njihovi skelari počnu raditi i ukoliko bude izvršena deblokirada njihovog računa, bit će ispunjena i očekivanja.

"Ako se ispune očekivanja radnika i ono što smo usaglasili s našim vlasnikom, onda možemo reći da smo zadovoljni stečajem. Mi deblokiranjem računa dobivamo nazad naše poslovne prostore, a ako se aktivira i ishrana i osnuje nova firma s našim skelarima i građevinarima, sačuvat ćemo oko 200 radnih mjesta", govori Halilović.

Okupljanje radnika pred zgradom direkcije Željezare Zenica
Okupljanje radnika pred zgradom direkcije Željezare Zenica


Prema za sada nepotvrđenim informacijama, kompanija ArcelorMittal Zenica je spremna vratiti ishranu u ruke radnika Željezare Zenica. U Sarajevu je danas održan sastanak direktora ArcelorMittala Zenica Biju Naira s predstavnicima Vlade FBiH, a Halilović je dodao da se nada pozitivnom ishodu tog razgovora.

"Ishrana, skelari i drugi procesi koji su nam obećani zadovoljit će radnike Željezare koji se mjesecima bore za svoja prava", dodao je Halilović.

Imovina Željezare Zenica procijenjena je na 110 miliona KM, a za plaće, naknade i druge doprinose radnika duguje se oko 30 miliona KM. Halilović je mišljenja da će se nakon stečaja imati od čega platiti svi doprinosi i dugovanja prema državi.

"Glavnica je oko 30 miliona KM, i ako budu imali sluha da platimo samo glavnicu, imat će se od čega namiriti na sve obaveze i da odemo s našim plaćama i otpremninama. U početku smo bili optimistični, kada smo krenuli s pregovorima, ali ljudi gube povjerenje u Vladu FBiH. Ima optimizma, ali nadam se da će i oni prepoznati našu ozbiljnost i poduzeti prave poteze. Imali smo toliko vrijednu imovinu, ali i dugovanja od 13 plaća i neuvezan radni staž što nikako nije uredu", izjavio je Halilović za Klix.ba te dodao da su svjesni da imaju viška radnika, ali da bi oni sami otišli s uredno isplaćenim stimulativnim otpremninama i snašli se na drugim mjestima.

Nekadašnji pogoni Željezare Zenica
Nekadašnji pogoni Željezare Zenica


Sutra u 10 sati u Direkciji Željezare Zenica bit će održan sastanak predstavnika Sindikata i radnika Željezare koji će imati informacije s današnjeg sastanka direktora ArcelorMittala Zenica Biju Naira i predstavnika Vlade FBiH u Sarajevu i gdje će biti dogovoreni dalji koraci.

Planovi radnika Željezare Zenica su da nakon deblokade računa plate obaveze Elektroprivredi čime bi u njihove pogone ponovo bila uključena struja, a od kojih su iznajmljivanjem mjesečno imali prihode u iznosu od 100.000 KM,a posao imalo oko 20-ak radnika. Plan im je u budućnosti uz pomoć Gradske uprave Zenica ponovo otvoriti i zatvoreni bazen koji je mjesecima van funkcije zbog nemogućnosti održavanja i finansiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: