{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta

18.1.2018. u 18:54
6
84
Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta
6
Radnici Željezare Zenica: Stečajem i deblokadom računa se može sačuvati 200 radnih mjesta
S protesta radnika Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred Općinskim sudom u Zenici danas je pokrenut stečaj Željezare Zenica, a radnici koji su proteklih mjeseci u više navrata protestvovali i blokirali magistralni put M-17, stečaj vide kao dobru stvar samo ukoliko se ispune dogovori koje su usaglasili sa vlasnikom firme - Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović je pojasnio kako stečaj radnici Željezare vide kao vrata u proces koji ide u pozitivnom smjeru rješavanja njihovih problema. Ukoliko se stečajem vrate poslovi ishrane ArcelorMittala Zenica radnicima Željezare, njihovi skelari počnu raditi i ukoliko bude izvršena deblokirada njihovog računa, bit će ispunjena i očekivanja.

"Ako se ispune očekivanja radnika i ono što smo usaglasili s našim vlasnikom, onda možemo reći da smo zadovoljni stečajem. Mi deblokiranjem računa dobivamo nazad naše poslovne prostore, a ako se aktivira i ishrana i osnuje nova firma s našim skelarima i građevinarima, sačuvat ćemo oko 200 radnih mjesta", govori Halilović.

Okupljanje radnika pred zgradom direkcije Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Okupljanje radnika pred zgradom direkcije Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Prema za sada nepotvrđenim informacijama, kompanija ArcelorMittal Zenica je spremna vratiti ishranu u ruke radnika Željezare Zenica. U Sarajevu je danas održan sastanak direktora ArcelorMittala Zenica Biju Naira s predstavnicima Vlade FBiH, a Halilović je dodao da se nada pozitivnom ishodu tog razgovora.

"Ishrana, skelari i drugi procesi koji su nam obećani zadovoljit će radnike Željezare koji se mjesecima bore za svoja prava", dodao je Halilović.

Imovina Željezare Zenica procijenjena je na 110 miliona KM, a za plaće, naknade i druge doprinose radnika duguje se oko 30 miliona KM. Halilović je mišljenja da će se nakon stečaja imati od čega platiti svi doprinosi i dugovanja prema državi.

"Glavnica je oko 30 miliona KM, i ako budu imali sluha da platimo samo glavnicu, imat će se od čega namiriti na sve obaveze i da odemo s našim plaćama i otpremninama. U početku smo bili optimistični, kada smo krenuli s pregovorima, ali ljudi gube povjerenje u Vladu FBiH. Ima optimizma, ali nadam se da će i oni prepoznati našu ozbiljnost i poduzeti prave poteze. Imali smo toliko vrijednu imovinu, ali i dugovanja od 13 plaća i neuvezan radni staž što nikako nije uredu", izjavio je Halilović za Klix.ba te dodao da su svjesni da imaju viška radnika, ali da bi oni sami otišli s uredno isplaćenim stimulativnim otpremninama i snašli se na drugim mjestima.

Nekadašnji pogoni Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnji pogoni Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Sutra u 10 sati u Direkciji Željezare Zenica bit će održan sastanak predstavnika Sindikata i radnika Željezare koji će imati informacije s današnjeg sastanka direktora ArcelorMittala Zenica Biju Naira i predstavnika Vlade FBiH u Sarajevu i gdje će biti dogovoreni dalji koraci.

Planovi radnika Željezare Zenica su da nakon deblokade računa plate obaveze Elektroprivredi čime bi u njihove pogone ponovo bila uključena struja, a od kojih su iznajmljivanjem mjesečno imali prihode u iznosu od 100.000 KM,a posao imalo oko 20-ak radnika. Plan im je u budućnosti uz pomoć Gradske uprave Zenica ponovo otvoriti i zatvoreni bazen koji je mjesecima van funkcije zbog nemogućnosti održavanja i finansiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: