3 mjeseca bez plate
67

Radnici preduzeća Zrak u Sarajevu obustavili proizvodnju: Direktor firmu vodi iz kafane, nestalo 50 miliona kapitala

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nezadovoljni radnici preduzeća Zrak u Sarajevu jučer su obustavili proizvodnju, iako su u srijedu za Klix.ba iz ove fabrike kazali da se proces rada odvija neometano i da ne znaju odakle nam takve informacije.

Ipak, jutros u 8 sati nezadovoljni radnici su kazali da je proizvodnja obustavljena jer tri mjeseca nisu primili platu, a doprinosi im se ne uplaćuju od 2010. godine.

"Direktora nema već dva mjeseca, vodi firmu iz kafane. Odnesu mu se papiri na potpis i on potpiše", kazao nam je uposlenik preduzeća Zrak Mujezin Delić.

On je kazao da se poslovni prostori ove firme trenutno izdaju trgovačkim lancima.

"To su prostori od posebnog značaja za namjensku proizvodnju, a pretvaraju se u trgovačke kuće. Mi idemo u proceduru štrajka, kako je određeno zakonom", dodao je Delić.

Naš sagovornik ističe da su uposlenici uputili saopćenje Direkciji za namjensku proizvodnju, ministarstvu i članovima Nadzornog odbora te da čekaju njihovu reakciju.

"Nismo radili ni jučer ni danas. Da smo kod Dodika pobrinuo bi se čovjek za nas sigurno", dodaje radnik.

Suljo Rizvanović, dugogodišnji radnik preduzeća Zrak, za Klix.ba kaže da je od 1998. godine kapital fabrike smanjen za 50 miliona KM.

"Kada je rađen bilans preduzeća procijenjen je na 60 miliona 1998. godine. Od tada su svi direktori i uprave smanjivali kapital. Kako je smanjen? Krađom i marifetlucima. Preduzeće je u situaciji gdje sada vrijedi blizu 10 miliona. Kapital se istopio za 50 miliona KM", kazao je Rizvanović.

Nezadovoljni radnici ističu da se u objekte za namjensku proizvodnju sada slažu keksovi.

"Bakir Izetbegović nam govori da je namjenska industrija u uzlaznoj putanji, da je pokretač privrede, a ovdje se objekti za namjensku proizvodnju izdaju za slaganje keksova. Neka dođe i vidi", dodao je Suljo Rizvanović, radnik preduzeća Zrak.

Naša ekipa je zabilježila postrojenja preduzeća Zrak koja se trenutno pretvaraju u skladišta za trgovačke lance, a ispred objekata zatekli smo opremu i instalacije.

Radnici ističu da ne znaju gdje su završile mašine iz preduzeća.

Iz preduzeća "Zrak" nisu mogli komentarisati navedenu situaciju te su nam kazali da se obratimo pismenim putem za odobrenje razgovora.

Zrak d.d. Sarajevo je preduzeće s većinskim udjelom državnog kapitala čija je djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike.