Mogući i novi protesti
18

Radnici Aluminija traže konačno reakciju pravne države, održan sastanak s Čovićem

R. D.
Konferencija za medije Sindikata Aluminija (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije Sindikata Aluminija (Foto: R. D./Klix.ba)
Radnici Aluminija, preostali nakon otkaza i odlazaka za petstotinjak kolega, obnovili su rad sindikata te zatražili procesuiranje odgovornih za kritično stanje u kompaniji. Uprava se pak jutros ponovo sastala s Draganom Čoviće, predsjednikom HDZ-a BiH.
Na konferenciji za medije novog rukovodstva Nezavisnog sindikata uposlenih Aluminija d.d. Mostar kazano je kako oni nisu upoznati da se uprava kompanije jutros sastala s liderom HDZ-a.

Željan Blažević, novoizabrani predsjednik skupštine sindikata Aluminija, prozvao je pravosudne strukture da jako sporo rade u nastojanju da nađu ko je kriv za sve što se dogodilo.

''Ovo je posljednji krik za pokušaj spašavanja Aluminija, za pokušaj spašavanja Mostara, svih radnika. Ne zanimaju nas priče o nekim investitorima, samo očuvanje naših radnih mjesta te ponovno pokretanje proizvodnje. Fabriku smo pripremili za novog ulagača, ćelije su očišćene, livnica je spremna za rad. Uz velike smo napore uradili posao, sad je stvar na Vladi, na političkim strukturama da riješe šta s nama", kazao je Blažević.

Medijima se obratio i Emil Ćorić, inženjer u pogonu Elektrolize, koji je kazao kako su dobivali obećanja sa svih nivoa da će se naći investitori, a da su oni za to vrijeme radili.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Paljenje je trebalo krenuti u više etapa. Novac nije uspio niko osigurati. Svi su govorili da žele pronaći investitora, ali se ništa nije dogodilo. Radnici su odradili svoj posao. Zakazala je politika. Svi su oprali ruke od nas'', rekao je Ćorić.

Predstavnici radnika kazali su kako su mogući i novi protesti, da su moguće sve akcije koje će pomoći u zaštiti prava radnika.

Nakon svog današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, o susretu s upravom Aluminija govorio je i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

"Ne znam što je bilo u Aluminiju, ali sam razgovarao s Nadzornim odborom i dogovorili smo da iduće sedmice obavimo nužne razgovore s potencijalnim investitorima. Situacija je složena i teška, ali je na nama da izvršimo sva obećanja koja smo dali. Iduće sedmice će biti sve puno puno jasnije. Puno je stvari ostalo da se raspravi, ali da ne bih bio vidovnjak pozvali smo te ljude da objasne svoje ponude tako da nema nikakvih zabluda i da znamo kakve korake vući dalje", kazao je Čović.

Podsjećamo, Aluminiju d.d. Mostar struja je isključena 10. jula, a posao je izgubilo dvije trećine radnika. Sudbina oko 400 ostalih i dalje je neizvjesna.