Privreda
9

Putin: Oporavak ruske ekonomije može potrajati dvije godine

Anadolija
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi oporavak ruske ekonomije mogao trajati slijedeće dvije godine.

Obraćajući se na redovnoj godišnjoj sesiji "Pitanja i odgovori" koja se održava u Moskvi, Putin se referirao na nedavnu ekonomsku krizu koja je zadesila Rusiju. Rekao je da bi oporavak mogao trajati dvije ili manje od dvije godine i pozvao je Centralnu banku Rusije i odgovorne predstavnike vlasti da reaguju na trenutnu situaciju.

Atmosfera prilikom sesije je postala napeta kada se predsjedniku obratio jedan ukrajinski novinar. Upitao je Putina koliko ruskih trupa i vozila je poslano u Ukrajinu, kao i koliko Rusa je poginulo u konfliktu između vlade Kijeva i proruskih separatista. Putin je odgovorio da su to dobrovoljci, a ne vojnici, jer nisu plaćeni za to što rade.

Putin je također iznio niz optužbi protiv vlade u Kijevu i optužo je za odugovlačenje popisivanja protokola u Minsku u septembru. Dodao je da Rusija treba ponovo uspostaviti ekonomsku saradnju sa jugoistočnom Ukrajinom.

Zaključio je da okretanje Rusije istoku, Kini i Indiji, nema veze sa politikom nego je uzrokovano globalnom ekonomskom situacijom.