Najveći avioprijevoznik
247

Prvi Ryanairov avion sletio na aerodrom u Tuzli, prilika za procvat zračne luke

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prvi avion Ryanaira sletio je danas iz Beča na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je zvanično uspostavljenja saradnja te zračne luke i najveće evropske aviokompanije. Svi putnici će u narednom periodu iz Tuzle moći letjeti u Austriju, Njemačku i Švedsku.

Međunarodni aerodrom u Tuzli i aviokompanija Ryanair od poslijepodnevnih sati ovoga utorka uspostavili su saradnju, koja je ozvaničena slijetanjem prvog aviona na liniji iz Beča.

Pored Beča u narednom periodu putnici će iz Tuzle moći letjeti ka štokholmskom aerodromu Arlanda te njemačkom Memmingenu. Ove tri destinacije raspoređene su na sedam letova sedmično.

"Od ideje za uspostavljanje saradnje s Ryanairom do njene realizacije imali smo složen proces i zahvalio bih se svima koji su dali svoju podršku. Dolazak ove aviokompanije vidimo kao ogroman potencijal za budući razvoj zračnog saobraćaja te svaki drugi vid razvoja Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini", kazao je direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević.

Menadžment tuzlanskog aerodroma dolazak najveće evropske niskobudžetne aviokompanije posmatra kao prvi korak ka uspostavi još šire mreže destinacija koje će saobraćati iz ove zračne luke.

"Postojeće destinacije uglavnom odgovaraju potrebama naše dijaspore, a nadamo se da će buduće destinacije stimulisati razvoj turizma i privrede u cjelini. S duge strane, uporedo uz razvoj saobraćaja radimo i na realizaciji projekata za unapređenje aerodromske infrastrukture. Pri finalizaciji su poslovi na izgradnji atrija, a u saradnji s kantonalnom i federalnom vladom radimo i na izgradnji parkinga za putnička vozila, kao i trećeg gatea", naveo je Halilčević.

Slijetnjem Ryanairovog aviona zvanično je na snagu stupio zimski red letenja, prema kojem avion ove aviokompanije tri puta sedmično leti ka Beču, te po dva puta prema Memmingenu i Štokholmu.

"Vlada TK je prepoznala značaj Međunarodnog aerodorma u Tuzli, a na prvom radnom sastanku od direktora smo tražili uspostavljanje saradnje s novim avioprijevoznikom. Naš budući cilj je širenje aviolinija ka Istoku, a potencijalna destinacija je Istanbul", rekao je Mustafa Šakić, kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Uvođenje letova kompanije Ryanair rezultat je saradnje Međunarodnog aerodroma u Tuzli i USAID-ovog projekta Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini na privlačenju novih avioprijevoznika i proširenju postojećih ruta.

"Velika je čast sarađivati s partnerom kakav je Međunarodni aerodrom u Tuzli i veliko nam je zadovoljstvo jer radimo na pozitivnoj stvari kao što je otvaranje novih linija. Gledajući globalno, prema analizama, tamo gdje dođe Ryanair dešava se procvat jer raste broj dolazaka i turista, što je veoma važno za industriju turizma", kazao je Erol Mujanović, zamjenik dikretora Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH.

Pored Ryanaira na tuzlanskom aerodromu već nekoliko godina djeluje niskobudžetna aviokompanija Wizz Air koja ima uspostavljena dva bazna aviona. Na kraju kažimo i to da je iz tuzlanske zračne luke od početka ove godine do kraja oktobra prevezeno okvirno 370 hiljada putnika.