Povećana potrošnja
43

Prvi put od 2014. u Americi se očekuje rast proizvodnje električne energije od uglja

M. P.
Očekivani rast proizvodnje za ovu godinu je 22 posto/Foto: Shutterstock
Očekivani rast proizvodnje za ovu godinu je 22 posto/Foto: Shutterstock
Kao udarac klimatskom kretanju, američke elektroenergetske kompanije povećavaju potrošnju uglja zbog rasta cijena prirodnog plina.

Očekuje se da će američka proizvodnja uglja porasti za 22 posto 2021. godine, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA). To bi označilo prvo godišnje povećanje proizvodnje električne energije na ugalj od 2014. godine, saopštila je EIA.

Ugalj je dugo bio glavni izvor goriva za američku električnu mrežu, iako je njegov utjecaj na okoliš najveći.

Posljednjih godina komunalna preduzeća su izbacila ugalj zbog zabrinutosti zbog klimatske krize i zbog obilja vrlo jeftinog prirodnog plina. Potrošnja uglja u SAD-u pala je u 2019. godini šestu godinu zaredom, i to na najniži nivo od 1964. godine, jer su cijene prirodnog plina pale na rekordno niske nivoe.

Ipak, ovaj trend se promijenio posljednjih mjeseci, jer su cijene prirodnog plina skočile, pa je ugalj postao konkurentniji.

U izvještaju EIA se navodi da proizvodnja električne energije iz uglja ove godine raste zbog "znatno viših cijena prirodnog plina i relativno stabilnih cijena uglja". Troškovi isporuke prirodnog gasa američkim elektranama u prosjeku su ove godine iznosili 4,93 dolara po milionu britanskih termoenergetskih jedinica, što je više nego dvostruko od cijene za 2020. godinu, navodi EIA.

To se događa nakon što su američke elektrane povukle gotovo jednu trećinu svojih proizvodnih kapaciteta u elektranama na ugalj od 2010.

EIA je rekla da se rast proizvodnje uglja u Sjedinjenim Američkim Državama "najvjerovatnije neće nastaviti". Izvještaj predviđa pad proizvodnje američkog uglja za 5 posto 2022. godine, zbog "penzionisanja" postrojenja na ugalj i nešto nižih cijena prirodnog plina.