U kojoj je fazi izgradnja
136

Prvi letovi sa bihaćkog aerodroma očekuju se u 2027: Bit će teško završiti projekat bez stranih ulagača

N. V.
Plan izgradnje aerodroma
Plan izgradnje aerodroma
Aerodrom u Bihaću je jedna od najvećih investicija u Unsko-sanskom kantonu posljednjih godina, a ukoliko sve bude išlo prema planu, očekuje se da bi prvi avioni mogli slijetati već za tri godine, u 2027.
Od 2012. godine do kraja 2023. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izdvojila ukupno 32 miliona KM za njegovu izgradnju, a inicijativa je došla kao odgovor na akutnu saobraćajnu izolovanost Bihaća u odnosu na Sarajevo.

Bez stranog ulagača će biti teško privesti projekat kraju, no direktor JP "Aerodrom Bihać" Anel Hadžić za BHRT kaže da očekuje kako ćemo prve letove sa bihaćkog aerodroma imati u 2027. godini.

Od 2015. do 2027.

Međunarodni aerodrom Bihać osnovan je 1. decembra 2015. godine, a kao zemljište izabrano je Golubićko polje jer je projektnom studijom ustanovljeno da je povoljno za izgradnju regionalnog poslovno-turističkog aerodroma.

Ovakav projekat bi Bihaću trebao donijeti veću povezanost sa ostatkom BiH, svijetom, a posebno brojnom dijasporom. Očekuje se da aerodrom bude generator privrednog rasta Bihaća i USK, međutim mnogi su skeptični da li će njegovo poslovanje uopšte biti isplativo.

Trenutno se radi na kompletiranju papirologije i kupovini zemljišta na kojem će biti aerodrom kako bi se moglo krenuti u potrebne faze izgradnje kao što je uređenje pristupnih puteva.

"Što se tiče zemljišta za izgrađenost objekta, tu je završeno oko 92 posto, ostaje još osam posto parcela da zaokružimo katastarsku česticu gdje će se vršiti i gradnja objekata poput poletno-sletne staze, stajanke, putničkog terminala, kontrolnog tornja, tehničkog bloka...", rekao je Hadžić.

Aerodrom je dobio i potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih institucija kojima je ostvario tehničke pretpostavke za započinjanje ozbiljne instrastrukturne izgradnje, što se očekuje već u prvoj polovini 2024. godini.

Počelo bi se s izgradnjom poletno-sletne staze s pratećim sadržajem, a prva faza bi bila završena u drugoj polovini 2026. godine. Druga faza podrazumijeva proširenje staze kako se za to stvori potreba, a prva faza bi koštala otprilike 130 miliona KM.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić kaže da su obavili razgovore sa nekoliko investitora te da su potpisani i memorandumi o saradnji zbog ćega se očekuje da radovi budu provedeni i završeni kako je i planirano, u naredne tri godine.