Privreda
11

Promotivni let iz Sarajeva za Moskvu u junu ili julu

FENA
Na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2013. danas je održan sastanak o uspostavi izravne linije Sarajevo - Moskva te kasnije Mostar - Moskva i Banja Luka - Moskva.

Sastanku su prisustvovali ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić i direktori aerodroma Mostar, Sarajevo i Banja Luka te direktor aviokompanije Moskovija airlines Mikhail Alekseevi sa saradnicima.

Sagovornici su zaključili kako BiH postaje sve zanimljivija turistička destinacija Rusima, a ministrica Đurić najavila je promotivni let prema Moskvi iz BiH već u junu ili julu.

"Mostarski aerodrom bilježi rekorde u pozitivnom smislu, a mi ćemo dati sve od sebe da ono što je Mostar nekada bio kao turstička destinacija vratimo pod okrilje Mostarskog aerdoroma", kazao je minstar Hadžić, napomenuvši kako su propale nečije zamisli da Split i Dubrovnik praktično preuzmu ono što je turistička destinacija cijele Hercegovine i ono što spada pod okrilje Mostarskog aerodroma.

"Siguran sam da ćemo već na narednom sajmu imati prigodu da prezentiramo iznose koji će govoriti o rekordnom broj odlazećih putnika s mostarskog i sarajevskog aerodroma", istaknuo je Hadžić.

On je na pitanje zašto je mostarski aerodrom tek u posljednje dvije godine napravio neke važnije iskorake, odgovorio kako se stvari moraju promatrati s tehničkog aspekta u kojem nisu bili stvoreni svi potrebni preduvjeti za povećavanje kapaciteta aerodroma te sa strane pojedinih lobija koji su predstavljali veliki problem u razvoju tog aerodroma.

Kada su u pitanju lobiji, ministar je kazao kako nije normalno da se desetak godina pokušava razvijati turizam u svim aspektima i oblastima, a da pritom neke drugi aerodromi preuzimaju primat u odnosu na Mostar.

Napomenuo je kako turisti koji dolaze u Međugorje - središte religijskog turizma, ubuduće moraju biti korisnici usluga mostarskog aerodroma.

Prema mišljenju federalnog ministara prometa i komunikacija Envera Bijedića, Mostarski aerodrom doživio je ekspanziju u posljednje dvije godine zbog promjene vlasti na federalnoj razini.

Tada smo ukinuli taksu po odlazećem putniku u iznosu od 10 eura s Mostarskog aerodroma, čime je on postao konkurentan s cijenama, napomenuo je Bijedić te dodao da su se istovremeno uradili svi preduvjete da se s Mostarskog aerodroma leti jeftinije nego s nekih drugih aerodroma.

"Mostarski aerodrom je dijelom vezan za federalni budžet i mi smo jučer na sjednici Vlade donijeli jednu odluku koja to potvrđuje", kazao je Bijedić, pritom napomenuvši kako se ulaskom Hrvatske u EU očekuje ekspanzija Rusa na područje BiH jer za razliku od Hrvatske Rusima za ulazak u BiH tada neće trebati vize.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan naglasio je kako postoje velike šanse da se uvedu zračne linije Sarajeva s Rusijom, što je potvrdio i njegov kolega direktor Mostarskog aerodroma Marin Raspudić naglasivši kako je realno očekivati uspostavu linija Sarajevo - Moskva, a da će Mostar na početku biti alternacija.

"Sve analize pokazuju da mi možemo u roku od tri godine primati 500.000 putnika, međutim bez infrastrukture to ne možemo, a u ovakvom okruženju, pored Dubrovnika i Splita nažalost ne možemo ostati bez nekog strateškog partnera i koncesije. Mi smo previše mali i okruženi velikim aerodromima zbog čega mislim da grad Mostar tu mora zadržati svoje vlasništvo", kazao je Raspudić.

Ministrica Đurić naglasila je kako je današnji sastanak održan sa svrhom da se vidi što je sve potrebno uraditi kako bi se uspostavio let prema Rusiji i iz Rusije koji je BiH veoma značajan za turiste.

Napomenula je kako se svi u Federaciji trude da se postigne što veći napredak kada je u pitanju razvoj turizma te da je BiH jako zanimljiva Rusima, što se vidjelo i s prethodnih sastanak koje je domaća delegacije održavala s ruskim predstavnicima.