Održiva budućnost
22

Projektom podrške EU za poljoprivredu u BiH otvoreno više od 300 novih radnih mjesta

L. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Projekat "Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini" (EU4Agri) u Bosni i Hercegovini je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) s ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane virusom Covid-19.

Primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20.47 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Nežla Adilagić, program manadžerica projekta, za portal Klix.ba govorila je o značaju projekta te je otkrila koliko je uistinu novih radnih mjesta njime omogućeno.

"Kroz implementaciju projekta EU4Agri, pokrenutog s ciljem podrške razvoju poljoprivrednog sektora, Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u stvaranju novih radnih mjesta i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Sa više od 300 novih radnih mjesta kreiranih putem ovog projekta, jasno je da je EU4AGRI igrao ključnu ulogu u poticanju zapošljavanja i razvoja poljoprivrednog sektora", istaknula je Adilagić.

Rezultati projekta nesumnjivo pokazuju da je uveliko pospiješen sektor poljoprivrede.

"Projekt EU4Agri, osmišljen s ciljem podrške poljoprivrednom sektoru, pružao je različite oblike podrške od finansijske pomoći do edukacije i promicanja inovacija. Tokom protekle četiri godine, EU4Agri i EU4Agri-Recovery projekti objavili su ukupno 27 javnih poziva, podržavajući više od 2.000 korisnika, što uključuje poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća, zadruge, udruženja, lokalne zajednice i istraživačkim institucija kroz 220 projekata širom BiH", objašnjava Adilagić.

Nežla Adilagić
Nežla Adilagić

Sestrinski EU4Agry-Recovery projekat je, naime, usmjeren na podršku inovativnim i zelenim startupima.

"Podrška EU4Agri projekta fokusirana je na već postojeće biznise, ali upravo iz tog razloga kreiran je i ovaj sestrinski trogodišnji projekat pokrenut 2021. godine kojim je podržano ukupno 55 investicija kroz samo dva javna poziva (Javni poziv start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH i Javni poziv za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru) te je njih 23 fokusirano na inovativna zelena rješenja, što ukazuje na važnost podrške ovakvim inicijativama u razvoju održivih poslovnih praksi", navela je.

S obzirom na pozitivne rezultate koje je projekt EU4Agri postigao postavlja se pitanje potrebe za sličnim inicijativama u budućnosti.

"Nastavak ulaganja u projekte koji podržavaju razvoj poljoprivrede i zelenih tehnologija mogao bi biti ključan za daljnji napredak Bosne i Hercegovine prema održivijoj budućnosti. Bitno je naglasiti da je fokus stavljen razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta kroz investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, certifikaciju, obnovljive izvore energije, zatim podršku razvoju ruralnog turizma, podršku malim i srednjim preduzećima u ruralnim područjima te diverzifikaciju ruralnih ekonomija", razjasnila je Adilagić.

Napominje da projekti poput EU4Agri igraju ključnu ulogu u podršci ekonomskom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i promicanju održivosti teda su njihov kontinuirani razvoj i implementacija važni za izgradnju prosperitetne budućnosti za sve građane.