{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžena koncesija njemačkoj firmi za eksploataciju krečnjaka u Kladnju

F
FENA
20.4.2018. u 22:18
0
10
Produžena koncesija njemačkoj firmi za eksploataciju krečnjaka u Kladnju
0
 
Potpisivanjem ugovora koncesija privrednom društvu "Geoinženjering" d.o.o. Kladanj, koje je ovih dana prešlo u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co, produžena je na ležištu "Hrastić" u općini Kladanj i naredene dvije godine.
Resorni kantonalni ministar Osman Puškar zadovoljan je što su u kratkom roku završene procedure potpisivanja ugovora o koncesiji, te otvoren prostor za strane investitore.

"Nadam se da je naš partner zadovoljan i da će biti zadovoljna lokalna zajednica u Kladnju, kao i građani koji će dobiti šansu, radna mjesta i proizvodnju koja je izvozno orijentisana", rekao je Puškar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vlasnik kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co Moritz Iseke koji je izrazio zadovoljstvo sklopljenim poslom, te kazao da je ovo veliki iskorak i za njegovu porodičnu firmu koja postoji već 118 godina.

"Vrlo sam zadovoljan brzinom i načinom na koji je postupak regulisan u Ministarstvu privrede TK, te pokazanom profesionalnošću koja će sigurno biti značajna i u daljnjem radu ove kompanije", naveo je Iseke.

Njemačka kompanija bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH. Nakon preuzimanja privrednog društva "Geoinženjering" planiraju izgradnju fabrike kreča, a cjelokupan proces bi trebao biti finaliziran u periodu od tri godine od zaključivanja dugoročnog ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na navedenom lokalitetu.

Kako je rečeno, u početnoj fazi planirano je investiranje u mašine i uređaje, čime bi se izvršila modernizacija kamenoloma i nastavak proizvodnje agregata svih vrsta, uz zapošljavanje minimalno 15 radnika.

Podizanjem nivoa proizvodnje i proširenjem asortimana proizvoda broj zaposlenih bi se i povećavao. Do kraja 2018. bi se vršila optimizacija proizvodnje i investiranje u postrojenja za proizvodnju kamenog brašna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: