Privreda
0

Privrednici iz ZDK-a upoznati o "CE označavanju"

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH, Euroinfo korespodentni centar BiH i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona organizovali su danas seminar "CE označavanje – usklađenost sa zakonskim zahtjevima za sigurnost proizvoda".

Skup je pratio veći broj privrednika iz ZDK-a čiji je cilj plasman proizvoda na evropsko tržište. U okviru priprema za pridruživanje EU, BiH je već počela preuzimanje evropskih direktiva u državne zakone.

  • Ove direktive neće se primjenjivati samo na proizvode koji se izvoze u EU nego i na proizvode koji se prodaju BiH, rekao je Senad Hromić, direktor EICCBiH.

Kako su istakli Hromić i Edwin Schmitt, predstavnik EIC-a iz Njemačke, CE znak označava da je proizvod siguran za upotrebu i da zadovoljava osnovne sigurnosno-zaštitne standarde, zahvaljujući kojim se može staviti na jedinstveno tržište Ervropske unije.

Tokom seminara razgovarano je o temama: Zakonski okviri za sigurnost proizvođača, Opći uvjeti za plasiranje proizvoda na evropsko tržište, Esencijalni zahtjevi najvažnijih direktiva za CE označavanje (mašine, oprema pod pritiskom, električni aparati, medicinski uređaji, igračke itd.) i Praktični koraci za dobijanje CE znaka.