Brend grada
155

Privredni sajam ZEPS vraća se u Zenicu nakon pet godina, potpisan sporazum o saradnji

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predstavnici Grada Zenice, Zeničke razvojne agencije ZEDA i firme Tapas kao nosioca licence ZEPS-a, potpisali su danas u Gradskoj upravi Zenica sporazum o saradnji u pogledu realizacije sajma koji se nakon pet godina vraća u Zenicu.

U Gradskoj upravi u Zenici danas su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Nedim Talić, direktor ZEDA-e Senad Pašalić i direktor Tapasa kao organizatora i nositelja licence za sajam Elvir Ajanović, potpisali Sporazum o saradnji koji će uveliko olakšati organizaciju ovogodišnjeg sajma ZEPS koji će se održati od 1. do 5. oktobra.

Kasumović je kazao da je sretan što poslijeratni brend grada Zenice ponovo oživljava.

"Moram da kažem zbog istine, ZEPS je bio gradski, a onda se u privatizaciji prodao Sarajevskoj pivari, a oni slovenačkim fondovima koji su to ugasili da bi organizovali u drugim gradovima. Hvala Elviru Ajanoviću koji je otkupio sve licence i što je prije dva mjeseca došao da razgovaramo o organizaciji ZEPS-a ove godine. Mi ćemo na svaki način, učiniti sve, da projekti ovog grada se realizuju", kazao je Kasumović te dodao da je u sporazumu sadržano sve ono što je tražio nosilac licence.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pozvao je i sve privrednike BiH, regije i drugih zemalja da se odazovu i da se vrati sjaj sajmu koji je nekada imao kao najpoželjnije sajmište.

Ajanović se zahvalio Kasumoviću što su im pomogli u organizaciji sajma koji ove godine puni 30. godina.

"Mi se bavimo sajamskom industrijom i odlučili smo otkupiti licence ZEPS-a kako bi smo ga ponovo oživjeli, vratili mu stari sjaj i Zenicu stavili u centar privrednih zbivanja kako je to bilo prije. ZEPS ove godine neće nositi titulu generalnog bh. sajma, ali vjerujemo da naredne godine već hoće i da će Zenica biti sajamski grad", istakao je Ajanović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Direktor ZEDA-e Senad Pašalić je kazao da bez ZEDA-e organizacija sajma ne može proći jer je ovo ponovo zenička priča te da oni moraju biti dio nje.

Talić se zahvalio firmi Tapas koja se odvažila na ovaj korak te da će učiniti sve da organizacija sajma na kapacitetima Javnog preduzeća bude što uspješnija.

Opći cilj ovog Sporazuma je stvaranje pretpostavki i pozitivne atmosfere za razvoj poduzetništva, podsticanje novih inicijativa, lokalni ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Također, naglasak je na pozivanju privrednih subjekata i promociji grada Zenica kao lokalne zajednice koja podržava i promoviše privredni i ekonomski razvoj.