Prilika za saradnju
246

Privredni sajam u Tešnju i ove godine okuplja više od stotinu izlagača iz zemalja regije

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Međunarodni sajam privrede "Tešanj 2017" i ove godine će okupiti veliki broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Njemačke, a dolazak su najavile i brojne zvanice. Sajam će se održati od 18. do 21. maja ove godine.

Sajam u Tešnju već duži niz godina okuplja privrednike iz Bosne i Hercegovine, a ove godine prisutne očekuju brojni noviteti s obzirom na to da sajam nije specijalizovan i da ima prostora da se širi iz godine u godinu.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja privrednika ”Biznis centar” Jelah – Tešanj Edin Jabandžić je izjavio kako organizacija sajma ide po planu te da je iz godine u godinu veći interes izlagača i gostiju.

"Cilj nam je da u narednim godinama sajam dobije epitet regionalni zbog toga što se u Tešnju vrši regionalna proizvodnja i svi su dobrodošli da vide uspješnu tešanjsku priču. Ovo je prilika za razmjenu dobrih iskustava i sklapanja poslovnih dogovora", kazao je Jabandžić za Klix.ba.

S obzirom na to da je u Tešnju prije rata prevladavala automobilska industrija, a nakon rata do danas prehrambena, cilj je bio i na ovogodišnjem sajmu napraviti balans između dva uspješna razdoblja poslovanja u Tešnju.

"Tajna uspješnog poslovanja je rad, a mi s ovim sajmom želimo povezati sredine koje su realno nerazdvojive. Spletom okolnosti, prije nekoliko decenija ovo je sve bio jedan regionalni centar i sa ciljem pravljenja takvog okruženja, na otvorenju sajma će biti održana panel diskusija na temu 'Regionalna saradnja i povezivanje zemalja jugoistočne Evrope'", dodao je Jabandžić.

Drugog dana sajma bit će održana i panel diskusija na temu električnih automobila gdje će predavači biti stručnjaci iz ovog polja automobilske industrije, a Jabandžić ističe kako na panel diskusijama sajma uvijek teže skrenuti pažnju na ono što čeka BiH u budućnosti.

Detalj sa prošlogodišnjeg sajma u Tešnju (Foto: Klix.ba)
Detalj sa prošlogodišnjeg sajma u Tešnju (Foto: Klix.ba)

"Prije tri godine glavna tema je bila tržište rada i već tada smo aludirali vlastima da ćemo imati problem s radnom snagom, a danas svi o tome razgovaraju. Prošle godine je bila tema euroatlantske integracije, a sada već pričamo o regionalnoj saradnji. Želimo biti korak ispred ostalih i naša je sreća što imamo razvijenu sredinu i uočavamo probleme ranije nego drugi", dodaje naš sagovornik.

Glavni motiv sajma je približavanje privrede građanima i pravljenje novih pozitivnih poslovnih priča u Bosni i Hercegovini.

Svoje prisustvo na sajmu čija je ovogodišnja zemlja partner Njemačka, potvrdili su Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Fadil Novalić te ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann.

Sajam će okupiti više od 150 izlagača na prostoru od 12.000 kvadratnih metara na lokalitetu DC Kraševo - Carina Tešanj, a partner sajma je Privredna komora Bosne i Hercegovine.