Apel ministarstvu
1

Privredne komore FBiH i RS: Novi pravilnik o policijskim uniformama oštetit će bh. firme

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske uputile su dopis Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem navode da će novi Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH izazvati probleme velikom broju bh. kompanija koje se bave tom djelatnošću.

U tom smislu entitetske privredne komore uputile su zajedničku molbu Ministarstvu sigurnosti BiH da se pokrene dijalog sa bh. proizvođačima vojne i policijske opreme.

"U prethodnim dopisima koji su upućeni resornom ministarstvu od naših institucija, ali i proizvođača, nastojali smo ih informisati da ne zahtijevamo povlašteni položaj proizvođača, niti snižavanje kriterija kvalitete uniformi, već mogućnost otvorenog dijaloga kako bi se upoznali o posljedicama koje će donijeti novi Pravilnik, te pravo na učestvovanje u procesu javnih nabavki", navodi se u saopćenju.

Bh. proizvođači izrađuju kvalitetne proizvode koji opravdavaju svoju namjenu, kao takvi uspješno ispunjavaju sve uvjete i veoma stroge propisane standarde na inostranim tržištima. Također, radi se o domaćim kompanijama izvrsne tehnološke opremljenosti, koje zapošljavaju velik broj radnika uz angažovanje i dodatnih kooperanata, a čiji su proizvodi na inostranim tržištima prepoznati kao kvalitetni, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.