Slavonski Brod
0

Privredna komora FBiH sa članicama iz drvnog sektora i ove godine na kongresu pilanara

FENA
Šemsa Alimanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsa Alimanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) sa članicama iz drvnog sektora i ove godine će učestvovati na kongresu pilanara koji će osmi put biti održan u Slavonskom Brodu.

"Za proizvođače rezane građe u FBiH i BiH taj skup je prilika za susret s proizvođačima iz regije i razmjenu mišljenja u vezi s proizvodnjom i plasmanom rezane građe. Mada je u prvoj polovini ove godine proizvodnja rezane građe povećana za devet posto u odnosu na isti period lani, smatramo da se ovoj proizvodnji treba posvetiti posebna pažnja da bi se rezana građa usmjerila domaćim proizvođačima finalnih proizvoda, a višak rezane građe izvozio", kazala je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije (PKFBiH) Šemsa Alimanović.

Najvažniji regionalni događaj u oblasti pilanske industrije bit će održan u Slavonskom Brodu 28. septembra.

Aktuelne teme o ključnim strateškim, tehnološkim i komercijalnim novostima na području primarne prerade drveta, cijenama trupaca i rezane građe, tehnologijama sušenja, nabavci i dostupnosti trupaca, proizvodnji peleta i drugo privlače svake godine sve veći broj učesnika, pa stoga organizatori očekuju glavne sektorske institucije, predstavnike pilanske industrije i šumarstva, veliki broj međunarodnih organizacija, lokalnih i regionalnih vlasti, kao i udruženja iz EU i zemalja partnera.

Ovogodišnji partneri kongresa su Evropsko udruženje pilana (EOS) i Evropska konfederacija drvne industrije (CEI-Bois). Organizator kongresa je Drvni klaster Hrvatske.