Povezivanje s Evropom
79

Priprema se novi poziv za subvencije letova iz Sarajeva, prioritet linije za Madrid i Barcelonu

N. Ž.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je brojne nove linije na proljeće 2024. godine dolaskom niskotarifne aviokompanije RyanAir, a uskoro se očekuju nove linije kojim će se glavni grad Bosne i Hercegovine dodatno povezati s Evropom.

Od marta ove godine, iz Sarajeva su otvorene linije za šest evropskih destinacija, i to za Milano, Brisel, London, Memmingen, Geteborg i Solun.

Pored ovih destinacija, već su ustaljeni letovi za London, Abu Dhabi, Beč, Zagreb i brojne druge gradove. Ipak, uvijek može biti bolje, a na proširenju ponude se aktivno radi.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za Klix.ba kažu da su poduzete brojne aktivnosti na dodatnim aviolinijama iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Pregovori za uspostavu novih linija su konstantno otvoreni. U aprilu smo na Routes Europe 2024 u Aarhusu u Danskoj, zajedno sa delegacijom Međunarodnog Aerodroma u Sarajevu, imali priliku sastati se sa predstavnicima mnogih aviokompanija i prezentirati im potencijale Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Razgovarali smo sa predstavnicima mnogih aviokompanija te nas raduje činjenica da je značajan broj kompanija pokazao interes za uvođenje letova za Sarajevo u narednom trogodišnjem periodu, a svakako da su istakli značaj poticaja koje izdavanja Kanton Sarajevo a koji predstavlja određeni vid investiranja u prometni i turistički sektor u KS", kažu iz ministarstva.

Dodaju da su neki gradovi posebno interesantni i da će biti fokus rada u narednom periodu.

"Fokus su bili pregovori za uspostavu konekcija sa evropskim destinacijama Berlin, Rim, Stokholm, Dizeldorf, Kopenhagen, Paris, Amsterdam, Eindhoven, Strasbourg, Verona, Hamburg, kao i drugim destinacijama za koje postoji potencijal", pojašnjavaju iz ministarstva.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ipak, kako ističu, svi detalji će biti naknadno objavljeni po završetku pregovora.

"Pregovori su trenutno u povjerljivoj fazi i zbog aviokompanija sa kojima pregovara Aerodrom Sarajevo ne možemo u javnost iznositi detalje. Ono što možemo reći jeste da sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo pripremamo novi javni poziv po Programu subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području KS koji će se odnositi na naredni period i u koji ulažemo velike nade", stoji u odgovoru na upit portala Klix.ba.

U Sarajevo je nedavno sletio avion aviokompanije Iberia iz Madrida, što je obradovalo brojne građane. Iz Ministarstva privrede KS kažu da je i ova direktna aviolinija fokus budućih aktivnosti.

"Naš parter Aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na uspostavi novih/strateških ruta a svakako da je Madrid jedna od ruta na kojim se intenzivno radi. S tim ciljem, na inicijativu Aerodroma Sarajevo, krajem prošle sedmice upriličen je radni sastanak sa predstavnicima agencije Sama Travel koja je i realizator ovih letova u saradnji sa aviokompanijom Iberia, na kojem se razgovaralo o mogućnostima uvođenja dodatnih charter letova, kao i o potencijalnom uvođenju redovnih sezonskih i cjelogodišnjih letova na liniji između Sarajeva i Madrida", kažu iz ministarstva.

Dalje pojašnjavaju kako je Madrid, uz Barcelonu, istaknut kao strateški važan grad za Sarajevo.

"Omogućavanjem direktnih letova između Sarajeva i Madrida, otvorili bismo mogućnost za nova iskustva, povećanu ekonomsku razmjenu i daljnji rast turizma što bi donijelo mnogobrojne prilike za sve poslovne subjekte na području Kantona Sarajevo a i šire, kao i investitore iz obje zemlje. Također, uspostavom direktnih letova između Sarajeva i Madrida, otvorila bi se prilika za lakši transfer putnika iz centralne i južne Amerike, kojima Madrid služi kao glavna transferna tačka u Evropi.

Kako je prethodno navedeno Madrid je uvršten zajedno sa Barcelonom na listu strateških destinacija sa kojima nastojimo povezati Sarajevo, te za koju su usvojenim Programom poticaja za aviokompanije predviđeni poticaji od strane Vlade KS, a koji se realizuje posredstvom Turističke zajednice KS. Vjerujemo da će u odnosu na sve poduzete mjere i aktivnosti na kojima radimo zajednički sa predstavnicima Aerodroma Sarajevo, pregovori biti uspješni, te očekujemo da će se upravo Iberia u narednom periodu biti kompanija koja će na redovnoj osnovi povezati Sarajevo i Madrid", istakli su.

Tokom 2023. godine završen je javni poziv koji je na Međunarodni aerodrom Sarajevo, između ostalog, doveo RyanAir, ali i Wizz Air. Mađarska kompanija je već aktivna kroz dvije linije, ali se govorilo i o trećoj. Više od pola godine nakon objave završetka javnog poziva, Wizz Air još nije najavio treću liniju - iako je za istu predviđen budžetski novac iz Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva privrede KS kažu da je mađarski avioprevoznik ispunio obaveze za dvije od tri linije, a dali su i pojašnjenje šta se tačno desilo sa sada već famoznom trećom destinacijom.

"Po odluci o izboru aviokompanija od 23.11.2023. godine odabrane su kompanije Ryanair, SunExpress i Wizz Air i po istoj je predviđeno da WizzAir uspostavi linije Sarajevo - London, Sarajevo - Abu Dhabi i Sarajevo - Rim. Navedeni Javni poziv daje svoje rezultate i tako Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo daje poticaje za dvije rute kompanije Wizz Air i to između Sarajeva i Londona na kojem se leti dva puta sedmično i između Sarajeva i Abu Dhabija, četiri puta sedmično, dok je u mjesecu julu planiran još jedan dodatni let na ovoj liniji. Linija Sarajevo - Rim još nije uspostavljena zbog nedostatka kapaciteta sa kojim se navedena kompanija suočava te još uvijek čekamo povratnu informaciju, od strane kompanije Wizz Air, o tome da li se uspostava ove rute može očekivati od septembar mjeseca. Naime, niz je faktora od kojih zavisi odluka Wizz Aira o uspostavljanju linije Sarajevo - Rim, a svakako da je nedostatak kapaciteta u pogledu aviona utjecao i još uvijek utjiče na ovu odluku te da aviokompanija mora pažljivo odabrati kada i gdje će rasporediti svoju flotu. Ono što možemo potvditi jeste da ćemo zajedno sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu nastaviti maksimalno lobirati da se ova linija uspostavi, ali konačnu odluku donosi Wizz Air", stoji u objašnjenju.

Za kraj ističu da novac predviđen javnim pozivom Wizz Airu neće biti isplaćen u potpunosti dok se uspostavi linija prema glavnom gradu Italije.