Najbolji domaći proizvod
33

Priča o vodi Leda: Od vrela Borak do vašeg doma

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Vrelo Borak iz kojeg izvire rijeka Lištica prelijepa je priča, koju trebate doživjeti svim čulima. Mali djelić njega možete kupiti u najbližoj trgovini jer vrijedni ljudi u širokobriješkim pogonima baš s tog izvora flaširaju vrhunsku vodu Leda.

Voda na vrelu je uvijek na osam stepeni, a flaširati i puniti vodu nije lagan posao kako se obično misli, govore nam u Ledi. Mnogo je potrebno truda, znanja i umjeća.

Obilazeći njihove proizvodne pogone svjedočite profesionalnosti, stručnosti i predanosti. Posebna se pažnja posvećuje higijeni i novinarska ekipa, bez izuzetka, mora poštovati stroge zahtjeve - nigdje bez zaštitnog odjela.

Leda je osnovana 2007. godine i prvi je registrovani proizvođač prirodne izvorske vode u Bosni i Hercegovini. Poseban uzlet bilježe posljednjih godina i najbrže su rastući brend u tom tržišnom segmentu. Sve je spremno i za izvoz Lede, ali pažnja je još uvijek usredotočena na domaće tržište.

Ovo je voda izuzetne kvalitete, o čemu svjedoče i mnogobrojne analize odgovarajućih instituta, voda koja po svojim karakteristikama spada u sam vrh kvalitete izvorskih voda, prepuna minerala i bioloških svojstava pogodnih za zdravlje i bolju vitalnost. Kvalitet vode kontrolira se interno u svakom segmentu proizvodnog procesa, a posebno ga ispituje Federalni zavod za javno zdravstvo.

U Ledi nam s ponosom predstavljaju neke nove dijelove proizvodnog procesa, svježe instalirane te pričaju o investicijama koje bi potpuno automatizovale cijeli proces. Puno je planova, ali sve na realnim osnovama, vjera u rad i vlastite kapacitete.

U ovom segmentu nikad se ne može ni preskočiti priča o vodnim bogatstvima naše zemlje, a opet poraznim brojevima uvezenih miliona litara vode. Traži se aktivnija uloga države, zaštita domaćeg proizvođača, ali ne strahuje se za budućnost jer Ledu je prepoznalo tržište.