Globalni problemi
49

Prevoznici zbog koronavirusa odbijaju voziti za Italiju, fabrika u Sanskom Mostu zatvorena

R. D.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vozači kamiona zbog pojave koronavirusa masovno odbijaju da voze robu u Italiju, ali i u Sloveniju, Austriju i druge zemlje s kojima BiH ima vanjskotrgovinsku razmjenu, a šteta koju će imati i prevoznici i privreda biće milionska.

Nakon što je u Banjaluci potvrđeno postojanje koronavirusa koji je stigao iz Italije upravo preko čovjeka koji je vozač kamiona sa robom za Veronu, zavladao je strah i prevoznici su otkazali puno vožnji, potvrdio je portalu Capital.ba Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj.

Istakao je da, koliko zna, nema više prevoznika koji su na posmatranju ili za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi virusom korona.

"Vozači ne žele da idu, ogromne su gužve i čekanje na granici Hrvatske i Slovenije je po dan, dva dana, kolone su kilometarske, obavljaju se pregledi, kasni se sa robom, zaista imamo ogroman problem", rekao je Grbić.

Dodao je da se očekuje da će problemi biti još i veći i da će se sve više otkazivati vožnje i za Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i dalje…

"U ogromnom smo gubitku, ne možemo reci precizno kolikom, ali ako se uzme u obzir da se otkazuju vožnje robe, a i one koje se ne otkažu, budu probijeni rokovi, imaćemo velike gubitke", kazao je Grbić.

Grbić je istakao da je čuo da je obustavljen rad fabrike peleta "Final Group" u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

Dodao je da je ta fabrika radila samo za italijansko tržište, a s obzirom na to da ne mogu isporučiti robu u Italiju i da niko neće da vozi, prije nekoliko dana su stali sa radom.

U kakvim su tačno problemima zbog virusa korona nismo mogli da saznamo jer se vlasnik i direktor fabrike Besim Hrnić nije javljao na telefon, a i na fiksni broj fabrike niko ne odgovara.