Privreda
4

Premijer Crne Gore ozvaničio početak radova vrijednih milijardu eura

SRNA
Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je u Tivtu, na svečanosti ozvaničenja početka građevinskih radova u marini "Luštica Bay" vrijednih više od milijardu eura, da je ovo projekat koji utire put novom modelu razvoja.

"Ovo je projekt koji će doprinijeti da se razvijamo na principima održivog razvoja. Također, ovo je dobra prilika ga građani Crne Gore mogu da usvajaju i nova biznis znanja", rekao je Đukanović.

On se nada da će radovi teći planiranom dinamikom, te da će se stvoriti pretpostavke za izgradnju golf terena.

Đukanović je rekao da postoji 10-ak prioritetnih projekata koji su, ili započeti, ili su u završnoj fazi i koji će mobilisati potrošnju višu od 2,5 milijardi eura.

"Pripremamo vrlo ozbiljne projekte iz oblasti energetike. Pored razvoja turizma, moramo misliti na saobraćajnu povezanost, prije svega na autoput i modernizaciju aerodroma", dodao je Đukanović.

Predsjednik kompanije "Oraskom" Samih Saviris rekao je da će, pored marine koja će koštati 30 miliona eura, biti izgrađen i golf teren sa prelijepim pogledom.

Saviris je rekao da mu je drago da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, kako bi učinili Lušticu najljepšim dijelom na Mediteranu.

Završetak svečanosti u Tivtu obilježio je spektakularan vatromet.

Ukupna vrijednost projekta "Luštica Bay" procjenjuje se na više od milijardu eura, a realizuje je kompanija "Luštica Development".

Tivatska kompanija do sada je investirala više od 30 miliona eura u ovaj projekt, koji predviđa izgradnju preko 1.500 stanova, sedam hotela sa ukupno 1.200 soba, dvije marine sa 170 vezova za jahte, golf teren sa 18 rupa dizajna "Gary Player" i gradske objekte, uključujući butike, restorane, kafe barove, školu i bolnicu.