Privreda
23

Predstavljena dva programa iz oblasti zapošljavanja u Kantonu Sarajevo

FENA
Muamer Bandić
Muamer Bandić
Dva programa zapošljavanja "800+" i Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja zvanično su predstavljeni danas u Sarajevu.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić kazao je da se Program sufinansiranja zapošljavanja "800+" odnosi na zapošljavanje 800 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje imaju radno iskustvo duže od šest mjeseci.

"Za realizaciju navedenog programa i planiranih mjera osigurano je 2.880.000 KM. Cilj programa je sufinasiranje zapošljavanja 800 nezaposlenih osoba koje pripadaju kategorijama socijalno isključenih, a to su roditelji djece s invaliditetom s najmanje 80 posto invalidnosti, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu, liječeni ovisnici, Romi, osobe ometene u psihofizičkom razvoju, povratnici u KS i demobilisani borci", objasnio je Bandić.

Najavio je da će Javni poziv za učestvovanje u ovom programu biti objavljen u ponedjeljak, a na njega se mogu prijaviti poslodavci koji žele zaposliti navedene kategorije.

Bandić je naglasio da će Kanton Sarajevo poslodavcima refundirati sredstva u iznosu od 600 KM po zaposlenoj osobi u periodu od šest mjeseci.

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji kazao je da Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja ima za cilj da obuči, prekvalifikuje i dokvalifikuje nezaposlene osobe i tako osigura preduvjete za sticanje njihovog srednjoškolskog obrazovanja, odnosno sticanje novih znanja i vještina kod ovih osoba, kako bi poboljšale svoje mogućnosti za pronalazak zaposlenja.

"Obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i naknadno srednjoškolsko obrazovanje može se vršiti isključivo u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti na području Kantona Sarajevo", naglasio je.

Kamočaji je dodao da je za realizaciju navedenog programa planirano 120.000 KM za 40 nezaposlenih osoba.