Privreda
21

Predstavljen katalog "Drvna industrija Bosne i Hercegovine“

FENA
Drvna industrija u Bosni i Hercegovini i ove godine bilježi rast izvoza i značajan suficit u međunarodnoj robnoj razmjeni, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Suhad Ećo.

U VTKBiH danas je predstavljen katalog „Drvna industrija Bosne i Hercegovine“ koji će omogućiti poslovnim partnerima da se na jednom mjestu informišu o značajnim firmama iz oblasti drvne industrije koje imaju ostvarene izvozne rezultate.

"U katalogu se našla većina renomiranih, izvozno orijentisanih firmi koje su kvalitetno predstavile svoje proizvode na nivou evropskih i svjetskih trendova", dodao je Ećo.

Sekretarka Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Selma Bašagić je kazala da je to peti katalog koji je VTKBiH izdala u posljednjih desetak godina koji je obuhvatio firme iz cijele BiH, te da je urađen uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

"Bez obzira na to što firme, njih 25, koje su predstavljene u ovom katalogu imaju svoje pojedinačne kataloge, mislim da ovaj zajednički katalog ima značaj, kako za drvnu industriju, tako i za te pojedinačne kompanije. Dosad smo imali više od osam hiljada primjeraka kataloga koji su distribuirani na međunarodnim sajmovima, mnogim delegacijama, institucijama i u nekim slučajevima to je bio prvi kontakt s našim firmama iz oblasti drvene industrije i saznanje da drvna industrija ima takve potencijale", istakla je Bašagić.

Navela je da katalog sadrži i spisak od oko 200 kompanija iz svih oblasti drvne industrije, te da su u katalogu najviše zastupljeni proizvođači namještaja, građevinske stolarije, montažne drvene gradnje, podova i ploča.

Govoreći o sanaciji bh. drvne industrije nakon poplava u maju ove godine, Ećo je kazao da su neke firme uspjele da obnove pogone i nastave proizvodne procese, dok se ostale još suočavaju sa štetama prouzrokovanim poplavama. Informacije s terena, kako je dodao, ukazuju da pomoć proizvođačima sporo pristiže.

"Na objavljeni poziv VTKBiH prijavilo se stotinjak firmi. Ovih dana trebale bi biti kompletirane procjene i informacije o tome koliko je firmi poplavljeno i kolike su nastale štete",dodao je Ećo.