Razvoj ekonomije
36

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti: Ovo je važan događaj za BiH i region

SRNA/Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti iskazao je spremnost da se poveća obim investiranja u BiH u odnosu na ranije godine, što je rezultat četvorogodišnjeg zajedničkog rada EBRD-a i Vijeća ministara BiH.

Chakrabarti je na sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem naglasio posebno podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanja energetske efikasnosti.

On je istakao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a izuzetno važan događaj za BiH i za region u cjelini i zahvalio Vijeću ministara BiH na organizaciji.

Iz Vijeća ministara BiH je saopšteno da je Zvizdić na sastanku sa delegacijom EBRD u Sarajevu naveo da su ukupna ulaganja EBRD-a u BiH, do sada, 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata.

Zvizdić je zahvalio Chakrabartiju na angažmanu EBRD-a u BiH i rekao da je rezultat te saradnje veliki broj realizovanih, izuzetno važnih infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu jedan je od najvažnijih događaja u BiH, na kojem je prijavljeno više od 3.000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta, dodaje se u saopštenju.