Akt u Parlamentu FBiH
101

Predloženo smanjenje stope oporezivanja kako bi radnici imali plate veće i do 400 KM

S. Š. U.
Izmjenama zakona, radnici bi mogli imati plate veće od 100 do 400 KM (Foto: D. Z./Klix.ba)
Izmjenama zakona, radnici bi mogli imati plate veće od 100 do 400 KM (Foto: D. Z./Klix.ba)
Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je u parlamentarnu proceduru inicijativu za izmjene zakonskih rješenja kada su u pitanju doprinosi i porez na dohodak kojima bi se omogućilo povećanje plata radnika.
Inicijativa za izmjenu Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH u parlamentarnu proceduru upućena je preko ovlaštenih predlagača s ciljem povećanja svih plata u realnom sektoru koje bi iznosilo od 100 do 400 KM.

Predloženim izmjenama, kompanije bi na povećane plate uplaćivale umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje što omogućava da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

Poslodavci iz FBiH ističu kako je zakonodavno rješenje usaglašeno sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata koji predstavljaju realan sektor.

Podsjetili su i da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora, minimalna plata povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti te da je to značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plate koju je utvrdila Vlada FBiH, a koje iznosi 596 KM.

Zatraženo je od Parlamenta FBiH da izmjene zakonskih rješenja koja reguliraju oprezivanje plata i uplatu doprinosa rješava po hitnoj proceduri.

Podsjećamo, na sjednici Ekonomsko-socijalno vijeća koja je održana krajem decembra prošle godine, predstavljen je prijedlog Vlade FBiH da minimalna plata za 2023. godinu, bude utvrđena u iznosu od 596 KM što su odbili predstavnici sindikata.

Predloženo povećanje rezultira platom većom za samo 50 KM u odnosu na minimalnu utvrđenu za 2022. godinu koja je iznosila 543