Tokom 2019. godine
26

Predloženo smanjenje carina na nova i njihovo ukidanje na električna vozila u BiH

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je smanjenje i ukidanje carina na nove konvencionalne i električne automobile do kraja 2019. godine.

Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019. godine ima za cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udovstručuje.

"Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5 posto na 0 posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon", saopćilo je ministarstvo.

U svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema posljednjoj evidenciji, registrovano svega 18.

Primjenom povoljnije carinske stope, kaže se iz ministarstva, stimulirat će se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja.

"Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira na to gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Također, odlukom se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu, prilikom uvoza ovih proizvoda", saopćeno je iz ministarstva.