Više novca za projekte
0

Predloženo da se iz budžeta FBiH izdvaja minimalno 10 miliona KM za mala i srednja preduzeća

M. P.
Ovo je važan iskorak za razvoj male privrede, kaže Jašarspahić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ovo je važan iskorak za razvoj male privrede, kaže Jašarspahić (Foto: N. G./Klix.ba)
Mala i srednja preduzeća predstavljaju srce ekonomije, glavni su izvor zapošljavanja, inovativnosti, dinamičnosti i rasta ekonomije u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Najveći broj preduzeća koja posluju na području Evropske unije registrovana su kao mala i srednja preduzeća i čine oko 98 posto svih preduzeća u EU, što je rezultiralo i kreiranjem kvalitetnih zakonskih rješenja.

Važnost ovog sektora prepoznalo je i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH te predložilo da se novim Zakonom o poticanju razvoja male privrede u FBiH izvrši njegova usklađenost s propisima EU.

"Ovo je veoma važan iskorak za poticanje male privrede, jer je ovim prijedlogom zakona predviđeno uvećanje iznosa namijenjenog za potrebe razvoja male privrede. Naime, prijedlog je da se za ovu namjenu iz budžeta Federacije BiH izdvaja minimalno 10 miliona KM, što je 0,7 posto budžeta. Iako je taj iznos do sada bio dva i po puta manji, očekivali smo da on sada bude i veći, ali ovo je izvagano kao nešto što bi trebalo da prođe i ispod ovog iznosa se neće ići", kazao je za Klix.ba Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Ono što je značajno jeste i da je ovim zakonom predviđeno uvođenje Savjeta za poticanje male privrede, kao savjetodavnog tijela koje će pratiti stanje u oblasti malih i srednjih preduzeća u cilju unapređenja njenog razvoja.

"Ovo tijelo će imati stalnu mogućnost da šalje inicijative Vladi Federacije BiH kada je riječ o potrebama ovog sektora, a naš krajnji cilj je da utvrdimo aktivnosti i mjere koje će dovesti do unapređenja rada malih i srednjih preduzeća, što bi u konačnici dovelo i do povećanja broja radnika u ovom sektoru", istakao je Jašarspahić.

Ovaj zakon trebao bi donijeti više sredstava poduzetnicima za realizaciju njihovih projekata. Do sada se dešavalo da veći broj poduzetnika ima projekte koji su prošli procedure javnog poziva, zadovoljili sve kriterije, međutim, zbog nedostatka sredstava veliki dio njih ministarstvo nije moglo finansijski pomoći. Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić ranije je kazao kako očekuje da će, usvajanjem navedenog zakona i povećanjem sredstava planiranih za pomoć MSP-u, svi oni koji apliciraju i imaju projekte koji prođu sve procedure, dobiti sredstva za njihovu realizaciju.

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada.