Ministrica turizma
0

Pozder u Ljubuškom i Posušju: Prirodni i povijesni potencijali pokretač razvoja našega turizma

FENA
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u petak u Ljubuškom i Posušju gdje je održala sastanke s dužnosnicima, ali i predstavnicima nevladinog sektora i gospodarstvenicima.

Razgovarala je s predstavnicima Ljubuški Outdoor Festivala, koji je počeo juče u tom gradu. Radi se o zanimljivom skupu sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim se povezuje i revitalizira kulturno-historijska i prirodna baština duž takmičarskih ruta u paraglidingu, trčanju, biciklizmu i trail stazama koje povezuje rijeku Trebižat i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu.

Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Festival nizom predavanja promovira sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju.

''Ova inovativna manifestacija je dobar primjer kako se može poticati i promovisati razvoj aktivnog destinacijskog turizma. Ljubuški je odličan primjer da se to može i da se prirodni i historijski potencijali mogu iskoristiti za turistički razvoj. Hiljadu prijavljenih učesnika i učesnica, od kojih čak 400 dječaka i djevojčica, garant su da će o prirodi i njenoj zaštiti i promociji imati i ima ko da mari'', izjavila je ministrica Pozder.

Tokom posjete razgovarala je s predstavnicima Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), a tema sastanka bila je saradnja kao i projekti koji mogu dodatno potaknuti razvoj maslinarstva. Ministrica Pozder je obišla i vrlo uspješnu uljaru Mikulić i njihov maslinik, te je izrazila zadovoljstvo što je broj nasada maslina u ovom dijelu naše države u stalnom porastu. Također je istaknuto da je važno promovistati maslinovo ulje, njegove nutritivne i zdravstvene vrijednosti, a razgovarano je i aktivnostima koje se planiraju u pravcu zaštite brenda hercegovačkih ulja koja su ponovo zasjala na uljaraskoj svjetskoj sceni relativno nedavno, od 2004. godine, ali i da dominiraju na takmičenjima.

Pozder je boravila i u Posušju gdje je se u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona sastala s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimirom Širićem i njegovim saradnicima, s kojima je razgovarala o zakonskim inicijativama i projektima koji mogu poboljšati turizam i okoliš u lokalnim zajednicama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Za kraj posjete obišli su gradski park ''Pluća grada'' u koji se kontinuirano ulaže i gdje se na skoro 5ha borove šume smjestila i očuvala prava prirodna oaza.