Privreda
20

Povećan promet na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo i u junu bilježi povećanje obima prometa i broja putnika.

U šestom mjesecu je opsluženo 74.976 putnika, što je za tri posto više u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 585 aviooperacija, što je za 11 posto više u odnosu na juni 2013. godine.

U prvih šest mjeseci 2014. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo je 320.438 putnika što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine, a povećanje je ostvareno i kada je u pitanju broj aviooperacija, kojih je realizirano 2.879, odnosno 11 posto više u odnosu na isti period 2013. godine.

Kada je riječ o cargu, u junu je procesuirano 17 posto više komercijalnog, odnosno civilnog carga (uključujući i onaj humanitarni), u odnosu na 2013. godinu, dok je u prvom polugodištu tekuće godine ostvareno povećanje za 16 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Povećanje prometa na Aerodromu Sarajevo, rezultat je uvođenja novih linija, kao i povećan broj čarter letova u okviru ljetnog reda letenja, saopćila je Pres-služba Aerodroma Sarajevo.

Rast prometa očekuje se i u narednom periodu, te se predviđa da će do kraja godine na Sarajevskom aerodromu biti registrirano blizu 700.000 putnika, čime bi ovaj aerodrom premašio prošlogodišnji rekord od 650.000 putnika.