Nekoliko projekata
1

Potpisani sporazumi vrijedni skoro 2,3 miliona KM za modernizaciju sadržaja na Bjelašnici i Igmanu

B. R.
Jasmin Mehić, Adnan Delić i Belma Barlov (Foto: Vlada KS)
Jasmin Mehić, Adnan Delić i Belma Barlov (Foto: Vlada KS)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je potpisao dva sporazuma o gradnji novog vertikalnog i rekonstrukciji postojećeg transportnog sistema na planinama Bjelašnica i Igman, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ugovorima se obavezalo i na gradnju i modernizaciju parking sistema, videonadzora i kontrole naplate. Delić je ugovore potpisao s v. d. direktora preduzeća ZOI '84 Jasminom Mehićem i direktoricom kantonalnog Zavoda za izgradnju Belmom Barlov.

Za sufinansiranje navedenih projekata iz budžeta Kantona Sarajevo odobreno je, kako su naveli, 2.295.000 KM.

"Opredjeljenje ove vlade je da ulaže u planine Bjelašnicu i Igman, a trenutno u ZOI '84 imamo, osim ova dva, i druge spremne projekte koji su urađeni po savremenim metodološkim zahtjevima i zato koristim priliku da kažem da ćemo u narednom periodu imati dobre priče o ulaganju u Bjelašnicu i Igman", kazao je ministar Delić nakon potpisivanja sporazuma.

Istakao je da su ova dva projekta pripremljena u vrlo kratkom vremenu, kako je rekao, uprkos komplikovanim administrativnim procedurama, koje su posebno kompleksne kada se radi o projektima ovog tipa. Najavio je i projekte drugih javnih preduzeća iz resora privrede.

"Imamo dosta spremnih projekata u javnim preduzećima i sa svima ćemo potpisati sporazume o sufinansiranju projekata, dijelom zbog transparentnosti trošenja javnog novca, a dijelom i da se pojača i pospješi odgovornost javnih preduzeća prema sredstvima iz budžeta, kako bi ti projekti bili što kvalitetnije pripremljeni i implementirani", obrazložio je Delić.

V. d. direktora ZOI'84 Mehić je izjavio da gradnja novog vertikalnog i rekonstrukcija postojećeg sistema transporta na Bjelašnici podrazumijeva nabavku i instaliranje novog ski-lifta na trasi BX na Bjelašnici te zamjenu i servisiranje postojeće instalacije lifta BX.

"Oba lifta ići će istom trasom, uporedo jedan pored drugog", naglasio je Mehić i dodao: "Jedan od osnovnih razloga paralelne uspostave liftova je posjedovanje potrebnih dozvola koje ne iziskuju dodatne promjene regulacionog plana gradnje, što će ubrzati njihovu implementaciju".

Na ovaj način povećat će se kapacitet liftova i do tri puta, s obzirom na to da je sadašnji lift star 30 godina, a njegov trenutni kapacitet je ispod 30 posto od projektovanog. Direktor Mehić je najavio i da će već sutra biti raspisani javni pozivi za realizaciju ova dva projekta, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.