{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o zajmu za izgradnju dionice na koridoru 5C vrijednom 80 miliona eura

F
22.12.2015. u 11:53
0
8
Potpisan ugovor o zajmu za izgradnju dionice na koridoru 5C vrijednom 80 miliona eura
0
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju dionice na koridoru 5C u vrijednosti 80 miliona eura.
"Svjesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja koridora 5-C ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica", izjavio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Također, preko tog pravca BiH dobija kvalitetan izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Evrope.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući četiri godine grace perioda, s otplatom u 22 jednake polugodišnje rate, a kamata je šestomjesečni EURIBOR + 1 posto marže.

Bevanda je naglasio da je u okviru ovog projekta predviđeno i vlastito finansiranje oko 16,2 miliona eura, što se odnosi na eksproprijaciju, nadzor i djelimično izgradnju i projektovanje.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP Autoceste Federacije BiH, a planirano je da projekt bude okonačan do kraja 2019.

Direktor Ureda EBRD-a Ian Brown je kazao da je koridor 5-C najveći projekt kapitalnih investicija, odnosno ulaganja koje se trenutno provode u BiH. Podsjetio je da je prvi zajam EBRD-a za izgradnju dionica koridora 5-C potpisan još 2008. u iznosu od 180 milona eura.

"Uključujući 80 miliona o čemu smo danas potpisali ugovor, zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilaznicu, naš sveukupni doprinos do sada iznosi 315 miliona eura što predstavlja značajno ulaganje", kazao je Brown.

EBRD je, po njegovim riječima, spreman nastaviti saradnju i čak je intenzivira da bi se ubrzalo završavanje izgradnje cjelokupne autoceste.

Brown je potpisao projektni ugovor s direktorom JP Autoceste FBiH Jasminom Bučom koji je kazao da je ugovor bitan ovom preduzeću jer je to prvi rezultat rada nove uprave, kao i da se nada da će ovaj zajam otvoriti vrata za nastavak aktivnosti i druge zajmove među ostalim od EIB-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

"S tehničkog aspekta zajam je izuzetno važan iz razloga što ćemo povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom i konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice", dodao je Bučo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: